avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Norma de lucru intrega
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Norma de lucru intrega

Este legal ca un angajator sa nu te lase sa faci norma legala de ore de 168/luna ,pe motiv ca sunt prea multi oameni, ca apoi la salariu sa iti taie din bani si alte drepturi pt ca nu ai orele complete pe luna respectiva?
Mentionez ca programul meu este de 12/24 - 12/48.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Eduard Iulian , utilizator 17:35, 24 Ianuarie 2017
Nu este normala o astfel de atitudine a angajatorului.

Care este durata timpului de munca mentionata in c.i.m. ?

8 ore
... Mentionez ca programul meu este de 12/24 - 12/48. ....

In acest caz, in c.i.m.trebuie sa fie mentionat la durata timpului de munca 8 ore/zi, inegalș repartizarea facandu-se astfel 12 ore lucrate 24 de ore libere sau 12 ore lucrate 48 de ore libere.

Nu mi se pare corecta abordarea angajatorului de a va retine din salariu pentru motivul ca nu aveti acoperite toate orele lucratoare aferente acelei luni. Nu dvs sunteti vinovat de o astfelde repartizare a timpului de munca.

In acest caz, puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune ininstanta.
Am avut o discutie cu seful meu ierarhic explicandu-i ca nu prea e in regula aceasta situatie la care el mi-a replicat ca e perfect legal.
As vrea sa stiu daca exista un articol in codul muncii in care este stipulat ceva legat de astfel de situatii.
Nu exista niciun text de lege care sa prevada o astfel de situatie... Totul se deduce din interpretarea art.39 alin.1lit.a C.mun.

art.39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
.....

Altfel spus, pentru cate zile lucrati pentru atatea aveti dreptul la salariu.

Alte discuții în legătură

Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Este legal sa lucrezi 12 cu 24 liber, 12 cu 48 liber dar prezenta ... max36 max36 Este legal sa lucrezi 12 cu 24 liber, 12 cu 48 liber dar prezenta si statele sa fie intocmite cu 8 ore pe zi 5 zile pe saptamana ? Mentionez ca in CIM este ... (vezi toată discuția)
Program 12/24 12/48 veronica24 veronica24 exista programul acesta 12/24 24/48 ? (vezi toată discuția)