avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Sant nascuta in decembrie 1954, am peste 30 ani vechime in campul muncii.Din septembrie 2008 sant pensinata pe caz de boala gradul lll.Problema mea este-sa incerc sa obtin pensia de boala in continuare pana la data pensionarii de drept sau sa optez pentru pensionarea anticipata ?Diminuarea valorii pensiei ar putea fi semnificativa?
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 08:48, 8 Septembrie 2009
Intrucat beneficiati de pensie de invaliditate gradul III, aveti dreptul sa lucrati. Daca lucrati, parerea mea este ca pensia de invaliditate, care reprezinta perioada asimilata stagiului de cotizare, plus veniturile si, implicit, stagiile pe care le realizati pana la implinirea varstei standard de pensionare de 59 ani si 11 luni va avantajeaza mai mult decat pensia anticipata partiala.

Stagiul complet de cotizare pentru dvs. este de 29 ani si 10 luni. Procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare depinde de stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare si este prevazut la tabelul nr. 2 de la art. 50 din Legea nr. 19/2000. De exemplu, daca ati depasit acest stagiu cu pana la 1 an, procentul de diminuare este de 0,50, daca ati depasit acest stagiu cu peste 1 an, procentul de diminuare este de 0,45 iar daca ati depasit acest stagiu cu peste 2 ani, procentul de diminuare este de 0,40 etc.

Procentul de diminuare se calculeaza pentru fiecare luna de anticipare.
Prin urmare, in opinia mea, mai avantajos este sa cumulati, in continuare, pensia de invaliditate gradul III cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala.

Daca, insa, nu lucrati, singurul venit fiind pensia de invaliditate gradul III, este mai avantajos pentru dvs. sa optati pentru pensie anticipata partiala.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Nu puteti solicita pensie anticipata partiala daca sunteti in pensie de invaliditate.
E posibil numai daca mergeti la comisia de expertiza medicala si va DEPENSIONEAZA.
Functie de vechimea dvs in munca, procentul de penalizare in cazul pensiei anticipate partial va fi de 30% lunar (timp de 5 ani)
Parerea mea este sa ramaneti la pensia de invaliditate.
Toate cele bune !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata camellia_camy camellia_camy Ce conditii ar trebui indeplinite pentru pensionarea anticipata ?Va multumesc ,astept raspuns ! Mantionez ca am 43 de ani si 27 de ani de munca. (vezi toată discuția)
La ce varsta pot iesi la pensie anticipat partiala vlad george vlad george sint nascut pe data de 1-08-1952 incadrat la munca in anul 1971 si muncesc si in prezent,cu o singura intrerupere,cind am efectuat stagiul militar. am lucrat ... (vezi toată discuția)
Exista o lista cu bolile cronice pentru pensionare? aureliamoldovan aureliamoldovan As dori sa stiu daca exista o lista cu bolile cronice pt pensionare.In caz ca nu exista,as dori sa aflu daca epilepsia intra in categoria bolilor cronice pt ... (vezi toată discuția)