avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contopire pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contopire pedeapsa

buna ziua,sotul meu a executat o pedeapsa de 3 ani si jumatate ,eliberandu se anul trecut in februarie,acuzat fiind ca a fost martor la o talharie.acum este iarasi la inchisoare,pentru o fapta comisa inainte de a face cei 3 ani jumate pentru ca judecatorul a ,,uitat,, de 4 ani dosarulintr un colt.am nevoie va rog de sfatul unui avocat .poate deduce si contopi pedeapsa ?multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:05, 25 Ianuarie 2017
Da, este posibila contopirea pedepselor, in temeiul art. 40 C. pen., care prevede urmatoarele:

Art. 40 - Contopirea pedepselor pentru infracţiuni concurente
(1) Dacă infractorul condamnat definitiv este judecat ulterior pentru o infracţiune concurentă, se aplică dispoziţiile art. 39. (adică dispozițiile concursului de infracțiuni, nota mea)
(2) Dispoziţiile art. 39 se aplică şi în cazul în care, după ce o hotărâre de condamnare a rămas definitivă, se constată că cel condamnat mai suferise o condamnare definitivă pentru o infracţiune concurentă.
(3) Dacă infractorul a executat integral sau parţial pedeapsa aplicată prin hotărârea anterioară, ceea ce s-a executat se scade din durata pedepsei aplicate pentru infracţiunile concurente.
(4) Dispoziţiile privitoare la aplicarea pedepsei în caz de concurs de infracţiuni se aplică şi în cazul în care condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă a fost comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii.
(5) În cazul contopirii pedepselor conform alin. (1)-(4) se ţine seama şi de pedeapsa aplicată printr-o hotărâre de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o infracţiune concurentă, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii."
Dacă faptele sunt concurente și asa pare se va face contopirea pedepselor.
Dacă e pe legea veche ar fi bine sa își angajeze avocat ca sa încerce sa evite un spor de pedeapsa.

Ar fi bine sa grăbească procesul dacă a executat pedeapsa ca sa nu stea prea mult la închisoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa concurs infractiuni pauldorin87 pauldorin87 in anul 2010, 2 condamnari cu suspendare.una 1 an susp si alta 3+5 ani supraveghere. inainte de a fi definitiva hotararea,are loc o alta fapta de furt ... (vezi toată discuția)
Contopire pedepse in noul cod penal IoanaBarbu45 IoanaBarbu45 Pe fond ,nepotul meu a fost condamnat in 2004 la 18 inchisoare pentru talharie(o situatie gresit interpretata de instanta,victima fiind concubina nepotului ... (vezi toată discuția)
Alcool marcel_r15 marcel_r15 am primit in decembrie 2011 1an si 4luni cu suspendare ptr refuz de probe biologice si accident dar inainte sa imi dea sentita cu 2 luni mau mai prins odata ... (vezi toată discuția)