avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CONVORBIRE TELEFONICA INREGISTRATA.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CONVORBIRE TELEFONICA INREGISTRATA.

Buna seara.
O persoana (persoana apelata telefonic de catre mine) sustine ca a inregistrat cu telefonul propriu conversatia ce a avut loc intre mine si aceasta,cu scopul de a o propune ca proba in instanta.
Se poate asa ceva chiar daca nu este autorizata aceasta inregistrare?Pot fi luate in considerare astfel de probe de catre instantele de judecata?Procurorii pot lua in considerare astfel de probe?Dar un S.M.S?
Se pot lua în seama în condițiile legii.

Nu este obligatoriu sa existe mandat de la judecător dacă nu parchetul a făcut înregistrarea.
Inregistrarile pot fi trucate usor, asa ca nu sunt automat considerate drept probe valide.
Daca justifica un interes legitim sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni, este permis de lege.
Mai mult, art. 139 alin. 3 c.p.p.prevede ca:

ART. 139
Supravegherea tehnică
(1) Supravegherea tehnică se dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la alin. (2);
b) măsura să fie proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor ori a probelor ce urmează a fi obţinute sau gravitatea infracţiunii;
c) probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
#M35
(2) Supravegherea tehnică se poate dispune în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, infracţiunilor privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, în cazul infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică, contra patrimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal, de evaziune fiscală, în cazul infracţiunilor de corupţie şi al infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene ori în cazul altor infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare.
#B
(3) Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.
............................


Oricum,conf. c.p.p. in procesul penal probele nu au o valoare dinainte stabilită prin lege şi sunt supuse liberei aprecieri a organelor judiciare în urma evaluării tuturor probelor administrate în cauză.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea telefonului specialist specialist Inregistrarea convorbirilor telefonice intre particulari fara cunostinta unuia din inerlocutori poate fi folosita ca proba in justitie? (vezi toată discuția)
Inregistrare convorbire ContSters284213 ContSters284213 Buna ziua, As dori sa stiu daca o inregistrare facuta cu telefonul a unei convorbiri intre doua persoane ( una din ele facand inregistrarea), poate constitui ... (vezi toată discuția)
Inregistrare proba amenintare 14marius 14marius Va rog sa-mi spuneti care ar fi calea legala prin care as putea demonstra faptul ca am fost amenintat (fapt prevazut de codul penal), avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)