avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri realizate in timpul concediului de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri realizate in timpul concediului de crestere copil

Buna ziua. Am fost angajata la 2 firme si dupa terminarea concediului de lauzie mi-am suspendat activitatea la ambele firme pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere copil pe baza veniturilor realizate in ambele locuri. As vrea sa stiu, daca este legal sa ma reangajez part time, la una din firmele de la care mi-am suspendat activitatea, in conditiile in care realizez, "în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel nu depășește de trei ori cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2).
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:56, 26 Ianuarie 2017
buna ziua stie cineva daca pe adeverinta de obtinere indemnizatie crestere copil se trecu si diurnele pentru deplasarea in alt stat de ex in Belgia?
@ alexandra_19

OUG 111/2010
art.16
...
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Astfel, pe durata CCC se pot realiza venituri supuse impozitului pe venit in cuantum de maxim 3189 lei intr-un an calendaristic fara a se suspenda plata indemnizatiei.

De la 01.02.2017, cuantumul maxim va fi de 3699 lei pe an calendaristic.

@ florentinabizdiga

art.76 C.fisc.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
...
k) indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, primite de salariați, potrivit legii, pe perioada delegării/detașării, după caz, în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităților și instituțiilor publice;

(ii) străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Prin urmare, diurna este considerata venit asimilat salariului numai pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit prin Hotărâre a Guvernului . In aceste conditii, diurna se va lua in considerare la calculul indemnizatiei CCC.
multumesc . diurna externa a angajatei in cauza este de 55 euro/zi,iar in legislatie citez:

In statele din UE este prevazut acelasi nivel de diurna legala (35 euro/zi, cu posibilitatea de maxim fiscal de 2,5 ori x 35 euro/zi = 87,5 euro/zi)

deci, daca angajata avea o diurna de peste 87.5 euro/zi, doar atunci completam adeverinta de obtinere ccc cu veniturile respective in lei. Am inteles bine?
@ florentinabizdiga

Ati inteles bine .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cutepov cutepov La calcularea ICCse ia in calcul diurna??????Exemplu salariu lunar net4629+66ron/zi diurna lunar1980 activitatea firmei se desfasoara in Franta...deci la ... (vezi toată discuția)
Lucru in cic buburucea buburucea Buna, sunt in concediu ingrijire copil si angajatorul ar vrea sa lucrez cateva ore pe luna, undeva la 8-10 ore pe luna. Cum pot face acest lucru legal fara sa ... (vezi toată discuția)
Cic si contract colaborare gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere ... (vezi toată discuția)