Unul din doi copii refuză să-și sprijine mama în vârstă și foarte bolnavă, care are nevoie de îngrijire permanentă. Poate fi constrâns în acest sens, și dacă da, cum?
Unul din doi copii refuză sa sprijine mama bătrână foarte bolnavă, care are nevoie de îngrijire permanentă. Poate fi constrâns acest copil major sa sprijine parintele aflat la nevoie? Dacă răspunsul este da, cum se poate face acest lucru?
Părintele care se află în stare de nevoie are la-ndemână două posibilități:
1. Acțiune civilă.
Prin care părintele poate sa solicite instanței de judecată să îl oblige pe copilul major la îndeplinirea obligaţiei de întreţinere pe care copilul nu a înţeles să o execute de bună voie.
Această obligație este prevăzută de art. 519 Cod civil:
“Persoanele între care există obligaţia de întreţinere şi ordinea în care aceasta se datorează
Art. 519
Ordinea de plată a întreţinerii
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a) soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;
b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.”
2. Plângere penală pentru infracțiunea de abandon de familie, in temeiul art. 378 alin. (10 lit. b) din Codul penal.
“Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile. (5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.”
Desigur că părintele nu este interesat să-și vadă copilul condamnat, dar poate copilul se sperie/sau își amintește de mama bolnavă, când vede că s-a făcut o plângere penală împotriva lui. :)
Un proces civil ar fi recomandat deoarece ar putea sa se deruleze rapid.
Chiar si pe ordonanta presedintiala se poate.
Daca nu are venituri sa mearga la baroul local si o sa primeasca un avocat desemnat in mod gratuit care se poate descurca la un astfel de proces.
ELLACAL
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Foarte interesanta speta ! Deci , copilul este obligat prin lege sa isi intretina parintele, dar parintele nu este obligat sa dea sau s lase ceva copilului dupa moartea sa. Am inteles bine?!