avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligație fiu fata de parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligație fiu fata de parinte

Bună ziua,
În cazul în care fiul este pensionat pe caz de boala în urma unui accident de munca și tatăl acum este bolnav psihic și nici nu se mai poate mișcă din pat, ce obligație de a-i purta de grija are fiul care este bolnav la rândul sau?
I l-au dat acasă de la spital deși era într-o stare deplorabila și acum nu poate avea grija de el....
Va mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Lascu Adriana , utilizator 20:11, 23 Aprilie 2020
Codul Civil la Art. 519. stabilește că „Întreținerea se datorează în ordinea următoare:

a) soții și foștii soți își datorează întreținere înaintea celorlalți obligați;
b) descendentul este obligat la întreținere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulți descendenți sau mai mulți ascendenți, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) frații și surorile își datorează întreținere după părinți, însă înaintea bunicilor.”

Astfel, dacă handicapul fiului nu este de natură să împieteze în mod absolut executarea obligației legale de întreținere, descendentul (copilul) este obligat la întreținere în mod solidar (împreună) cu ceilalți frați (copii ai părintelui aflat în nevoie).
D-na, iertați-mă, dar tot nu înțeleg dacă este obligat sau nu sa îl îngrijească. Statul nu l-ar fi scos la pensie la 50 de ani dacă ar fi putut sa muncească. Dacă nu poate munci, cum ar putea sa îngrijească un bătrân imobilizat la pat? Nu îl poate ridica, spala, schimba...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! locuiesc in constanta si lângă casa mea locuiesc ... Ioan_Chris Ioan_Chris Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintilor fata de copilul adult cu handicap accentuat Sarah01 Sarah01 ce obligatii au parintii fata de copilul adult (34ani) care este bolnav psihic (schizofrenie paranoida) si incadrat in grad de handicap fara drept la insotitor ... (vezi toată discuția)
Bună seara! mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul ... sarbe sarbe Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul lor ,până în august când s a îmbolnăvit și mi a cerut să o primesc la mine până ... (vezi toată discuția)