avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune la locul de munca

Buna ziua. Am o intrebare. Sa va relatez in primul rand situatia. La locul de munca al sotului meu,unul dintre colegii de atelier se presupune ca ar fi pus in pericol locul de munca. Sotul meu era prezent,doar ca lucra si nu a vazut nimic. Un coleg din alt atelier a vazut,si a anuntat protectia muncii. Au urmat amenintari,apoi comisii,in care sotul a declarat ca nu a vazut sau auzit nimic,fiind foarte mare galagie. El a declarat ca nu a vazut nimic,dar conducerea vrea sa sanctioneze toti angajatii din atelier,pe acelasi motiv,ca toti au pus locul de munca in pericol. Se poate asa ceva fara dovezi? Sotul meu a cerut dovezi,dar nimeni nu arata nimic,doar se spune ca ar fii. Eu imi cunosc sotul si cred in nevinovatia lui. Cum se poate sa i se bage pe gat asa ceva? Nu ar trebui sa aduca dovezi? Macar ca l-ar fii vazut personal cineva,pe sotul meu,sau filmari surprinse pe camera de luat vederi. Orice dovada. Nu este normal sa fie acuzat de ceva ce nu a facut. Sotul nu vrea sa semneze decizia de sanctiune stiind ca este nevinovat. Ii pot face ceva ?
Cel mai recent răspuns: Mihaelaalexandradinu , utilizator 16:15, 27 Ianuarie 2017
Sotul poate face contestatie in instanta daca considera ca s-a aplicat neintemeiat sanctiunea.

Daca refuza sa semneze decizia de sanctionare, angajatorul probabil i-o va comunica prin posta la domiciliu.
1. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

2. Sotul dvs a fost cercetat disciplinar ?

3. Art.252 C.mun.
....
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

4. Sotul dvs se poate adresa Tribunalului in raza caruia are domiciliul sau locul de munca cu o contestatie la decizia de sanctionare , in termen de 30 de zile de la primirea deciziei.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Asa i se spune,ca s-au facut cercetari. Dar de ce nu ii dovedesc ca el este cel vinovat?
Daca i s-a stabilit aplicarea unei sanctiuni, atunci inseamna ca la nivel de angajator fapta savarsita constituie abatere disciplinara.

Legalitatea sau nelegalitatea deciziei de sanctionare se poate stabili in fata instantei de judecata.

Atacarea de către salariat a deciziei de sancţionare disciplinară nu atrage suspendarea executării sancţiunii.

In instanta, angajatorul va trebui sa dovedeasca temeinicia deciziei sale. Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa intocmesc o nota explicativa,declaratie roberta1979 roberta1979 Eu sunt casier-vanzator. O clienta a facut o reclamatie. Noi avem camere video, se vede foarte clar ca nu a fost agresata cum zice ea, dar nu avem si audio ca ... (vezi toată discuția)
Contestatie sanctiune maria_mirela maria_mirela Buna ziua, Am primit o penalizare de 100 lei, despre care am auzit din gura in gura , nu mi s-a inmanat nimic deocamdata (fapta comisa pe data de 2-10-2014 ... (vezi toată discuția)
Instiintare concediere disciplinara. ionelmic ionelmic O persoana X a fost concediat de angajator fara sa i se aduca la cunostinta de acest fapt si nu a semnat decizia de concediere, insa persoana X a aflat in ziua ... (vezi toată discuția)