avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Rog lamuriri referitoare la Ordonanta de urg. nr ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Rog lamuriri referitoare la Ordonanta de urg. nr 60/2016

Buna ziua,

Am nelamuriri in legatura cu Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Am fost in somaj pana in luna Mai 2016.
Perioada mai-decembrie 2016, am lucrat ocazional ca zilier. Din data de 15 decembrie 2016, sunt angajata part-time cu contract pe perioada nelimitata( 2 ore pe zi).
Intre timp am gasit un loc de munca in alta localitate( la o distanta mai mare de 80 km). Urmeaza ca in luna martie 2017 sa semnez contractul de munca cu compania respectiva. Pana atunci lucrez in contiunare la firma cu care am semnat in decembrie 2016.
De aici nu stiu cum sa procedez mai departe si nu stiu daca ma incadrez pentru a beneficia de prima de instalare.
Sa imi dau demisia de la firma la care lucrez?
Daca figurez la biroul de credite, benefciez de aceasta prima de instalare?
In caz ca sunt eleigibila si ma incadrez, cum se procedeaza mai departe?
Care sunt pasii care trebuiesc urmati, care este procedura si cat dureaza pana se aproba?
Ce acte trebuiesc?
In cat timp pot intra in posesia sumei respective, pentru a ma putea folosii de ei( plata chiriei anticipat, mutarea si instalarea propiu zisa).

Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:49, 27 Ianuarie 2017
Nu aveti cum sa beneficiati de prima de încadrare sau de prima de instalare, intrucat acestea se acorda persoanelor inregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă.

Altfel spus, daca erati înregistrata ca şomer la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă si v-ati fi incadrat la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care aveti domiciliul sau reşedinţa atunci ati fi beneficiat de prima de instalare.

Potrivit Legii 76/2002, art.5 :

IV^1 şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la pct. IV şi se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.

IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de mobilitate Adriana Moisa Adriana Moisa Persoanele în căutarea unui loc de muncă fără indemnizația de șomaj au dreptul la prima de mobilitate? (vezi toată discuția)
Incadrare somer care nu beneficiaza de indemnizatie ancaneagota ancaneagota buna seara, as dori sa cer o parere avizata legata de OUG 60/2016.Nu inteleg la ce se refera urmatorii termeni,la somer care beneficiaza de indemnizatie sau ... (vezi toată discuția)
Prime de mobilitate marianabarbuceanu marianabarbuceanu Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Din data de 1 martie 2014 am semnat un contract de munca pe perioada de 12 luni in judetul Brasov (eu fiind din ... (vezi toată discuția)