avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

buna ziua, o doamna care are lucrat 4 ani si 8 luni, sotul decedat de 2 ani si jumatate (pensionar), care este nascuta la data de 25 octombrie 1958, la ce varsta are dreptul de pensie sau pensie de urmas? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:25, 20 Februarie 2017
La data de 25.01.2020 doar de pensie de urmas.
Nu beneficiaza de pensie de limita de varsta deoarece nu are lucrati min 15 ani
care este motivarea ca la data de 25.01.2020 beneficiaza de pensie de urmas?
Conform legii beneficiaza de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare (daca are minim 15 ani de casatorie - legala-, dar nu mai putin de 10ani, altfel nu primeste nici pensie de urmas) (art. 85 -87 din lege).
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2017
Gabi50, utilizator
art. 86 aliniat (2) din legea pensiilor spune ,,Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5)." Ori decesul sotului sustinator s-a datorat unor boli profesionale, iar sotul supravietiuitor (sotia) nu beneficiaza de nici un venit, castigul salarial este 0 (zero)! intrebarea mea este, totusi de ce nu are dreptul la pensie de urmas decat la implinirea varstei standard? si care este varsta standard de pensionare la femei la aceasta data?
Anexa 5

Octombrie 1958 Ianuarie 2020 61/3

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor danuca_dana danuca_dana Buna seara! Socrul meu a murit pe 13 ian 2012 la vârsta de 69 de ani în urma unui accident rutier. Era pensionar, dar și lucra în continuare, ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa sot decedat olguta79 olguta79 Am o nelamurire..tatal meu a murit la varsta de 46 ani, moment la care se afla la pensie pe caz de boala.Mama mea acum la aproape 55 ani , nu lucreaza si nu se ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas adina1997 adina1997 sunt functionar public.la data de 8.12.2015 a decedat sotul meu care era pensionar.Am dreptul la pensie de urmas? (vezi toată discuția)