avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitatea asigurarii medicale de catre angajator ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitatea asigurarii medicale de catre angajator pentru delegatie in strainatate

Buna ziua,

Va rog sa imi precizati daca un angajator este obligat de lege sa incheie o polita de asigurare medicala valabila in strainatate pentru un angajat care urmeaza sa desfasoare activitatea in straintatate pentru o perioada de 3 luni.

Urmeaza sa fiu trimis 3 luni in strainatate si angajatorul refuza sa imi plateasca o polita de asigurare medicala spunandu-mi ca nu este obligat de nici o lege sa faca asta.

As dori sa stiu daca are sau nu obligatia sa incheie o asigurare medicala pentru angajatul ce urmeaza sa plece in strainatate.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 10 Septembrie 2009
Angajatorul plateste aici si dvs. va puteti prezenta la Casa de asigurari pentru a intra in posesia cardului european de sanatate.
De asemenea, acest tip de asigurari nu e scump si ati putea sa v-o achizitionati dvs. , in primul rand sa va protejati, nu asteptati ca angajatorulului sa ii pese mai mult de salariat decat salariatul insusi!
In codul muncii si CCM se prevede obligativitatea angajatorului sa plateasca diurna si drepturile salariale, despre asigurari nu se spune nimic, dar repet, suma e prea mica sa va risipiti energia pe acest subiect sau intrati in posesia cardului european, daca va duceti in aceasta zona.
Angajatorul nu este obligat sa incheie o polita de asigurare medicala valabila in strainatate pentru un angajat care urmeaza sa desfasoare activitatea in straintatate , insa contravaloarea acesteia se poate deconta in contabilitate pe baza documentelor justificative care stau la baza trimiterii in delegatie.
Urmeaza sa plec in afara Europei deci cardul european de asigurat nu ma ajuta cu nimic. Nu inteleg de ce trebuie sa imi platesc din propriul buzunar o asigurare medicala pentru a fi acoperit...in definitiv merg acolo in interese de servici nu in vacanta. Suma este f mica pt o asigurare basic de urgenta valabila insa pentru o asigurare medicala internationala full la allianz suma este intre 90-120 euro pe luna in functie de obtiuni: [ link extern ]

Va multumesc pentru raspuns si in cazul in care angajatorul refuza sa incheie o astfel de polita o sa refuz delegatia.
freeelis a scris:

Angajatorul nu este obligat sa incheie o polita de asigurare medicala valabila in strainatate pentru un angajat care urmeaza sa desfasoare activitatea in straintatate , insa contravaloarea acesteia se poate deconta in contabilitate pe baza documentelor justificative care stau la baza trimiterii in delegatie.


Subscriu si va mai pot spune ca si se poate achizitiona chiar din vama, pentru ce perioada doriti dar fiti atent si la ce riscuri sunteti asigurat. Cea mai ieftina nu e cea mai buna.;)

Daca refuzati delegatia puteti fi sanctionat.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
Pt doamna consultant in resurse umane- NU ma intereseaza sanctiunile pot pleca oricand din firma doarece nu duc lipsa de oferte de munca.

Problema generala este alta...Chiar nu exista nici o lege in Romania in care sa se precizeze clar conditiile si cadrul legal in care un angajat al unei firme din romania poate fi trimis sa lucreze in strainatate. Eu de exemplu ar urma sa plec in Africa, maine poimaine putem fi trimisi in Iraq fara ca angajatorul sa aibe nici o obligatie si nu putem refuza pentru ca riscam o sanctiune?? In ce tara traim oameni buni ?!

Alte discuții în legătură

Art18 cm, delegatie si detasare iadriana iadriana Buna. Am participat la mai multe discutii legate de aceasta problema, a desfasurarii unor activitati in strainatate si nu sunt pe deplin lamurita, care ... (vezi toată discuția)
Ca muncitor angajatorul mă poate obliga să mă trimită în ... Magie1 Magie1 Ca muncitor angajatorul mă poate obliga să mă trimită în deplasare cu delegație. Ce conditii trebuie sa respecte ce formalității să facă fisa ... (vezi toată discuția)
Delegatie salariati in germania ada21adina ada21adina Buna ziua, Va rog mult sa-mi spuneti ca si angajator ce documente trebuie intocmite in cazul in care o parte din salariati sunt delegeti in Germania pentru a ... (vezi toată discuția)