avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art18 CM, delegatie si detasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art18 CM, delegatie si detasare

Buna. Am participat la mai multe discutii legate de aceasta problema, a desfasurarii unor activitati in strainatate si nu sunt pe deplin lamurita, care articol, cand si cum il pot aplica daca e in favoarea mea sau care sunt obligata sa-l aplic vreau nu vreau.mai exact, daca art 18 e valabil la orice desfasurarea a activitatii in strainatate, delegatia, detasarea cand se aplica?diurna, in ce caz pot/ trebuie sa o platesc?am mai multe exemple:
1. contract cu o firma straina italiana prin care salariatii mei desfasoara activitate in sectia atelierul lor.
2. -//- salariatii desfasoara activitatea in alt spatiu, hala, expozitie intr-un oras din Italia
3-//- salariatii desfasoara activitatea in hala, expozitie in alta tara, de ex Spania.
Salariile si contributiile le platim noi, asiguram transport, cazare, masa; pana acum ii trimiteam in delegatie pentru ca asa stiam ca e ok, pana ne-am lovit de problema durate, 120 zile max.
as vrea sa fiu in regula cu actele dar se pare ca inca mai am de lucrat la asta.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ludeea , utilizator 09:16, 2 Noiembrie 2010
Exista cateva diferente intre detasare si delegare, din punct de vedere al codului muncii.
Asemanarea este ca ambele sunt masuri ce pot fi dispuse UNILATERAL de catre angajator (acordul salariatului nu este necesar, in prima faza)
In ambele situatii, salariatul isi desfasoara activitatea intr-un alt loc decat cel stabilit in contractul individual de munca.
Delegarea nu poate fi, in nici un caz, mai lunga de 120 de zile (60 chiar si fara acordul persoanei in cauza, urmatoarele 60 numai cu acordul delegatului).
Dupa 120 de zile, delegarea, in mod teoretic, inceteaza de drept.
Asta inseamna pentru angajator ca salariatul poate sa revina normal, pur si simplu la locul "de baza", fara sa aiba de suferit.
Detasarea, pe de alta parte, presupune existenta a doua entitati juridice (aproximativ doi angajatori), intre care intervine un acord de detasare a unor lucratori.
Poate fi dispusa unilateral de catre firma care detaseaza, pe o durata de maxim 1an. In continuare, se poate prelungi din 6 in 6 luni, dar numai cu acordul salariatului.

Din informatiile dvs. rezulta ca detasarea ar fi mai potrivita cu starea de fapt.

In privinta costurilor, delegarea si detasarea sunt asemanatoare, potrivit contractului colectiv de munca unic la nivel national:
ART.45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau in strainatate, vor beneficia
de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor
stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura,
grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele
normative ce se aplica la institutiile publice.
ART.46. - Salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare
prevazute la art. 45. In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul
diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta
indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta
de 30 de zile.
ART.47. - Persoanele detasate isi mentin toate drepturile pe care le-au avut la data
detasarii, cu exceptia celor privind igiena si protectia muncii, chiar daca la locul de munca
unde sunt detasate acestea nu se mai regasesc. Daca la locurile de detasare, drepturile
echivalente au niveluri mai mari sau se acorda si alte drepturi, persoanele detasate
beneficiaza de acestea, inclusiv de toate drepturile privind protectia si igiena muncii,
corespunzatoare noului loc de munca.

Altfel spus, diurna se plateste penrtu primele 3 zile in toate cazurile, la fel si cheltuielile de transport si cazare.

O alternativa in cazul dvs., ca sa evitati delegarea sau detasarea, ar fi incheierea unui act aditional (de comun acord cu angajatul, evident) pentru modificare locului muncii.

Pe de alta parte, in cazul detasarii trebuie sa fiti atenta la toate conditiile legale ce trebuie indeplinite. Vedeti si codul muncii, art.40 si urmatoarele.

De asemenea, in cazul detasarii in U.E., trebuie sa aveti formularul E101 (gasiti mai multe detalii cu search pe forum).

sper ca v-am lamurit cat de cat. reveniti cu intrebari daca ceva nu e clar.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
smeagull, utilizator
in primul rand multumesc pentru raspuns.
problema detasarii as vrea sa o evit nefiind in favoarea nostra sau a contractorului Italian: din cate am inteles prin aceasta salariatii ar trebui sa apara la ei in evidenta ca salariati si drepturile salariale sa fie platite de ei; daca vrem sa evitam plata CAS-urilor acolo, trebuie sa obtinem formularul E101, dar nu indeplinim conditiile de obtinere.

lucrarile nu sunt de lunga durata, se monteaza standuri expozitionale, are loc expozitia, se demonteaza; pe durata desfasurarii expozitiei oamenii vin acasa sau in functie de numarul de zile,lucreaza la hala/atelierul contractantului.
aici cred ca ar fi ok sa aplic delegatia, pentru max 2 sapt la montaj, o sapt acasa, apoi una la demontare.

din multe discutii pe forum si cu diferiti consultanti am inteles ca actul aditional, conform art 18 ar trebui sa-l intocmesc la orice desfasurare a activitatii in strainatate, lucru care nu se prea intampla la noi si intreband la ITM nu stiau sa-mi raspunda daca e necesar sau nu. am fost si eu plecata in delegatie cu firma la care am fost angajata si nu mi s-a intocmit acest act.
acesta mi-ar fi fovorabil, cred, in momentul in care ma apropii cu delegatiile de 120 zile, altfel nu mai pot trimite oamenii la lucru sau in cazul unor lucrari de lunga durata/ expozitii legate intre ele.am un model de act aditional si acolo se specifica platile salariale ca fiind cele stabilite in CIM. din moment ce nu mai e delegatie, nu mai pot da diurna, nu?eu trebuie/ vreau sa le dau la oameni mai mult decat in CIM , salariile fiind in conformitate cu legislatia si destul de mici din cauza taxelor si impozitelor, evident. atunci pot adauga aici ceva spor la ora lucrata sau alta sume ce se adauga la salariul de baza?
sa le cresc salariul de baza nu cred ca e o optiune deoarece pe perioada destul de scurta cat stau acasa intre expozitii sau pe durata lor, e greu sa le gasesti de lucru.
ce ma sfatuiti?
Art. 18 din C. muncii se refera la situatia in care locul muncii este in strainatate, pentru o perioada mai lunga de timp. In acest caz se incheie fie de la bun inceput un contract individual de munca care stabileste locul muncii in starinatate (cu respectarea art. 18), fie ulterior un act aditional care stabileste executarea muncii in strainatate, pentru o perioada precisa de timp. In aceste situatii este vorba de stabilirea locului muncii de comun acord cu salariatul, si nu de delegare.detasare, deci nu se mai acorda diurna. Evident ca in acest caz se poate acorda ceva in plus la salariu (de ex. cu titlu de prime)
Nu cred insa ca acesta situatie se potriveste cel mai bine porblemei dvs.

In cazul dvs., cea mai buna solutie imi pare totusi delegarea/delegatia, chiar daca, din cand in cand, se depasesc cele 120 zile.
Atunci datorati diurna, transport, cazare. Nu se intocmeste act aditional, ci ordin de deplasare / decizie de delegare.
multumesc.
Nu cred ca art.18 C.mun. face referire la o anumita perioada care trebuie lucrata in strainatate ... pentru munca in starinatate a salariatilor romani sunt aplicabile prevederile art.18 din Codul muncii care prevede clar ca in cazul în care salariatul urmează să îşi desfăşoare activitatea în străinătate, angajatorul are obligaţia de a-i comunica în timp util, înainte de plecare, informaţiile prevăzute la art. 17 alin. (2) din Codul Muncii, precum şi informaţii referitoare la:
a) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate;
b) moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată;
c) prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate;
d) condiţiile de climă;
e) reglementările principale din legislaţia muncii din acea ţară;
f) obiceiurile locului a căror nerespectare i-ar pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa personală;
g) condiţiile de repatriere a lucrătorului, după caz.
Coroborand acest articol cu prevederile art.41 alin.3 lit.b) - locul muncii - , precum si cu cele ale art.17 alin.4 C.mun., pentru munca in strainatate trebuia incheiat un act aditional la c.i.m..

In legatura cu detasarea lucrătorilor în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Elveţia. sunt aplicabile :
a) Regulamentul 1408/71 (articolele 13 – 17), şi Regulamentul 574/72 (articolele 10 ter – 14).
b) Decizia Comisiei Administrative a Comunităţilor Europene pentru Securitatea Socială a Lucrătorilor Migranţi nr. 181 din 13 decembrie 2000 privind interpretarea articolelor 14 paragraful 1, 14 bis paragraful 1 şi 14 ter paragrafele 1 şi 2 din Regulamentul nr. 1408/71 privind legislaţia aplicabilă lucrătorilor salariaţi detaşaţi şi lucrătorilor independenţi care exercită temporar o activitate în afara statului competent.
c) Ghidul practic în materia detaşării lucrătorilor în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Elveţia.
d) Decizia Comisiei Administrative a Comunităţilor Europene pentru Securitatea Socială a Lucrătorilor Migranţi nr. 148 din 25 iunie 1992 referitoare la utilizarea atestării privind legislaţia aplicabilă (E 101) în cazul detaşărilor care nu depăşesc trei luni.
e) Jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.

Alte discuții în legătură

Delegarea salariatilor in strainatate - problema tinys tinys Buna tuturor, sunt intr-o mare dilema. #-o Din data de 2 ianuarie 2008 , firma la care lucrez (profil instalatii in constructii), si-a trimis o echipa de 4 ... (vezi toată discuția)
Act aditional sau delegare? corina.trandafir corina.trandafir Buna dimineata!V-as ruga sa ma lamuriti cu o chestiune; Sunt o firma romaneasca si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Germania deci ... (vezi toată discuția)
Delegare si detasare angajati in strainatate roxyalexandru roxyalexandru Buna ziua! As dori sa ma lamureasca cineva care este diferenta dintre detasare si delegare? care este limita dintre cele doua cand discutam despre ... (vezi toată discuția)