Potrivit Codului muncii:
1. Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
(1) Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile şi se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
2. Detasarea - este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Art. 46. [durata detaşării]
(1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
In concluzie, Art. 42. [modificarea unilaterală a locului de muncă]
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
ok, asta e din codul muncii din romania, ar trebui sa fie clar, insa ce ma intereseaza este, asa cum detasarea unor angajati se face pe baza formularului e101, actual a1,acceptat de statele europene, care ar fi reglementarile europene in cazul delegarii? de principiu, se pot trimite delegati in strainatate, cf codului muncii din romania..insa cum ar reactiona institutiile competente ale unui stat EU in cazul in care din romania se trimit delegati, repet, in scop lucrativ si nu pentru instruire sa sedinte, de exemplu, pentru o perioada sa spunem, de 30,60 de zile..exista astfel de reglementari ale uniunii in care sa precizeze ceva despre delegare?
mersi mult!
DIRECTIVA 96/71/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ªI A CONSILIULUI
din 16 decembrie 1996 privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii
mi-ati putea raspunde practic, de exemplu daca eu imi pot delega(nu detasa) un angajat pe o perioada de o luna la o firma partenera dintr-un stat european, cu scopul ca acest angajat sa efectueze lucrari in contul meu ca angajator, pentru firma partenera,in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre mine si partenerul strain. exista limitari in privinta activitatilor care se pot face in acest fel?(stiu de exemplu ca este permisa delegarea in situatii in care se efectueaza operatiuni de montaj sau service pentru un echipament cumparat din romania de firma partenera) ce alte activitati se mai pot efectua in cazul delegarii in strainatate?
Da, il puteti delega pe acel salariat .. salariatul poate efectua lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în timpul delegarii.