avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrare

Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Conform alineatului 2, inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Alineatul 3 prevede ca inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

In alineatul 4 se stipuleaza ca emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.

Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.


X = asociat intr-o firma. Incheie 9 contracte de prestari servicii, elibereaza chitanta pentru sumele incasate. La cererea clientilor merge la un notar si da "dare de data certa" contractelor. Societatea in care "X" este asociat nu este autorizata sa desfasoare activitatea pentru care se incheie contractele. Din diverse motive "x", nu mai este de gasit.


In intelesul Art. 215, unde incadram aceasta fapta? conform caror "alineate".

Rog avocatii / consultantii, activi pe acest forum sa isi spuna parerea.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
znc, utilizator
Art. 215 alin. 3 C. pen. B-)
Chiar daca
avocatii/consultantii ,activi pe acest forum
,se pronunta,tot procurorul are cutitul...
Pentru competenta solutionare care nu este posibila la nivelul forumului,promovati plangere la parchet cu sesizarea si probarea faptelor.Aspectele pe care dvs le apreciati ca drept deosebit de grave,in opinia procurorului, se poate sa nu obtina aceiasi incadrare.
Organul de cercetare in baza documentelor ,va analiza fapta,va audia si va pronunta concluzii.
Procurorul responsabil ,la randul sau in baza documentelor ,va concluziona in rezolutie sau rechizitoriu
1. Cu parere de rau, dar nu cred ca are valoare "alineatul 3" fara unul din alineatele 1 sau 2.

2. Procurorul poate gresi.......... eu am cerut o "parere" de "interpretare"

Multumesc !

Astept si alte pareri.
Daca
procurorul poate gresi
,iar dvs detineti probe care sustin si probeaza aspectele intial sesizate ,care contrazic concluziile autoritatilor ,procedura va permite atacarea in termen a actelor si masurilor incheiate de catre procuror.
Succes,daca tot aveti "
parere de interpretare"
aparte fata de useri carora le-ati solicitat sprijinul
Avem si prejudiciu ?! :)

Alte discuții în legătură

Ce prevede art. 215 ? Myoararoshu Myoararoshu Buna seara, puteti sa-mi spuneti unde si ce contine art. 215 C.P.? Multumesc, Mioara (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Pedeapsa inselaciune simonaagachi simonaagachi care este pedeapsa pt inselaciune ,de la citi la citi ani?multumesc (vezi toată discuția)