avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat


Buna ziua.
1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, dupa parerea mea, iar opiniile sunt diferite...Personal nu vad de ce ar fi necesar atata vreme cat nicio instanta nu solicita acest lucru, doar pentru a plati niste taxe??? , care raportate la salariul unui debutant sunt destul de mari..!!!
multumesc.

Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 23:09, 10 Septembrie 2009
Legea 514/2003:
Art. 25. - (1) Asociaţiile profesionale se vor înfiinţa şi statutele acestora se vor adopta în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, asociaţiile profesionale existente ale jurisconsulţilor şi consilierilor juridici îşi încetează activitatea.
Art. 26. - Evidenţele consilierilor juridici şi actualizarea permanentă a acestora se vor realiza de către asociaţiile profesionale la sfârşitul fiecărui an şi se vor comunica prefecturii, consiliului judeţean, instanţelor judecătoreşti, organelor de urmărire penală şi baroului din judeţul respectiv.
In lege se prevede constituirea asociatiilor profesionale ale consilierilor juridici si faptul ca evidenta consilierilor juridici ai fiecarei asociatii se comunica ....instantelor, organelor de urmarire penala , baroului
UCCJ este o asociatie profesionala.Din cate stiu eu exista si alte asociatii profesionale ale consilierilor juridici.
UCCJ este cea mai "vizibila" si "inregimenteaza" cei mai multi consilieri juridici. Are site, publica tabloul membrilor sai....etc. Gasiti mai multe pe site-ul lor
Spuneti ca e o taxa mare?
300 lei pe an nu cred ca este foarte mult. Ai si facilitati de plata- de pilda doua rate semestriale sau cotizatia iti poate fi platita de angajator
.Pai se compara cu taxele de la avocati?
Se spune pe aici ca UCCJ nu face nimic. Asa o fi, eu nu am avut nevoie dar din cate stiu au posibilitati de a acorda sprijin profesional.
Pentru Themis:
Stiti bine cum a aparut consilierul juridic.
Statul comunist a dorit sa dea o lovitura avocatilor si a creat aceasta profesie juridica in baza Decretului 143/1955.
Dupa 1989, ar fi trebuit ca toti sa se numeasca avocati.
Au fost unii care au dorit sa mentina aceasta profesie si iata cum este ea privita azi.
Eu cred ca daca ar exista mai multa dorinta de unificare a acestor profesii, avocat si consilier juridic, s-ar face un pas inainte catre normalitate
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statutul profesiei de consilier juridic alx alx institutia in cadrul careia sunt angajata a primit un mail cu o adresa a Ministerului Justitei. pe scurt prin acest mail ni se transmite pe diverse ... (vezi toată discuția)
Cosilier juridic - pot sa ma inscriu in ccj? simona27 simona27 Am absolvit Facultatea de Drept acum doi ani, si m-am angajat la o firma ca jurist , neavand indrumator . As dori sa ma inscriu ca consilier juridic stagiar ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)