avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza judiciara auto
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza judiciara auto

Buna ziua,
Am fost implicat intr-un accident rutier cu vatamare corporala. Politia a dat un verdict la primele cercetari care spune ca persoana care m-a accidentat trebuia sa cedeze trecerea, intrucat indicatoarele amplasate pe acel drum asa indicau: cedeaza trecerea.
Cazul este penal, intrucat numaruld e zilede ingrijiri medicale depaseste 90. Politia a cerut o expertiza tehnica pentru a determina dinamica accidentului, vitezele, cine a generat situatia de pericol, si alte cateva. Partea vinovata (din concluziile initiale, pentru ca nu sunt autoritate si ma bazez pe deciziile autoritatilor) a dorit ca ea sa faca plata acestei expertize.
Intrebarea mea este daca e necesar sa angajez un expert parte sau pot face obiectiuni la acest raport de expertiza pana ca el sa ajunga in instanta.
O a doua intrebare este ca daca acest raport ajunge in instanta, pot cere sau nu o contraexpertiza.
Aceasta expertiza ordonata de catre organele de politie, mi se pare de bun simt, intrucat dansii trebuie sa se asigure de corectitudinea concluziilor la care au ajuns. Nu o contest sub nicio forma, singurul lucru tulbure este acela ca, fiind parte vatamata care a depus plangere, mi s-ar fi parut normal sa ma intrebe intai pe mine daca vreau sa o platesc.Expertul parte intocmeste unraport de expertiza sau doar il verifica pe cel facut de expertul ales de organele de politie?
Organele de politie pot alege orice expert tehnic sau acestia sunt alesi la intamplare, asa cum sunt alesi in instanta?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:12, 4 Februarie 2017
Nu ar trebui sa vi se para ciudat ca cealalta parte a dorit sa achite contravaloarea expertizei.
Este o dovada de buna credinta.
Mai mult, in masura in care niciuna dintre parti nu ar fi dorit sa achite expertiza exista posibilitatea ca acel dosar sa dureze destul de mult tinand cont de bugetul limitat al organelor de cercetare penala pentru plata unor astfel de expertize.
Puteti sa veniti cu expertul parte pe care il veti plati dvs.
Acesta va participa la efectuarea expertizei si isi va formula propria opinie care poate sa fie sau nu contrara celei a expertului desemnat de organele de cercetare penala.
Este de asemenea posibila si o impacare a partilor astfel incat sa nu se mai ajunga la instanta.
Daca instanta va dispune sau nu o alta expertiza ramane de vazut.
In mod normal, plata expertizei tehnice judiciare cerute de politie se plateste din fondurile alocate politiei. Se recurge la sugerarea platii expertizei de catre una/ ambele parti in dosar deoarece fondurile alocate politiei sunt mereu insuficiente.
Expertul parte se propune de dvs. din aceasi specialitate ca expertul desemnat si care sa fie tot expert tehnic judiciar. Acest expert trebuie acceptat de politie si de partea adversa, chiar daca il platiti dvs., separat. Deoarece a solicitat expertiza, partea opusa dvs. a primit si propunerea de a plati costurile.
Obiectiunile le puteti face dvs. la raportul de expertiza sau un expert care va consiliaza (nu expertul parte) pe care il puteti contacta fara a comunica acest fapt organului de cercetare si partii opuse in dosar.
Expertul parte participa la expertiza impreuna cu expertul desemnat. Daca accepta concluziile raportului intocmit de catre expertul desemnat va semna raportul alaturi de expertul desemnat. Daca nu accepta concluziile raportului, expertul parte va intocmi un raport separat.
Raportul/ rapoartele de expertiza se depun la organul de cercetare. Eventualele observatii la raport/ rapoarte se depun de partile in dosar tot la organul de cercetare. Expertul desemnat/ expertul parte raspund la obiectiunile formulate. Daca raspunsul la observatii nu este multumitor, partea in dosar nemultumita poate solicita efectuarea unei contraexpertize, in baza unor motive intemeiate/ documente certe.
Trebuie sa mentionez - faptul ca partea adversa a fost gasita responsabila in urma cercetarii efectuate de politiei la locul producerii evenimentului nu poate fi neaparat o certitudine. In urma expertizei tehnice judicare responsabilitatea poate fi impartita de ambele parti implicate in evenimentul produs.
Expertul desemnat sa efectueze expertiza tehnica judiciara se alege de catre organul de cercetare din lista aprobata de MJ.
gigipopa a scris:

Acest expert trebuie acceptat de politie si de partea adversa, chiar daca il platiti dvs., separat.


Puteti indica temeiul de drept care sprijina aceasta afirmatie?
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind activitatea de expertiza tehnic ajudiciara si extrajudiciara,
- ART. 18 (1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
1- Din postarea Dvs. nu rezulta daca expertiza a fost ceruta de una din parti sau a fost dispusa din oficiu de catre organul de cercetare penala. Daca a fost ceruta de una din parti plata onorariului expertului se face de respectiva parte. Daca este dispusa din oficiu organul de cercetare penala stabileste cine plateste onorariul expert de comun acord cu toate partile implicate. Sunt cazuri in care plata onorariului expertului se face de toate partile in cote de obicei egale.
2.- De cand ma stiu expert tehnic judiciar auto (1972) nu am intalnit un caz in care una din parti sa se ofere de buna voie si nesilit de nimeni sa plateasca onorariul expertului. Mie imi da de gandit aceasta situatie.
3.- S-a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare sau a uneia criminalistica?. Pun aceasta intrebare intrucat, dupa stiinta mea, de cativa ani organele de cercetare penala apeleaza, in cazul accidentelor de circulatie, la expertii laboratorului de expertize criminalistice la care sunt arondati. In cadrul laboratoarelor de exprtize criminalistice am intalnit experti care sunt "doctori" fara sa fie "ingineri". Cu tot respectul, dar la facultatea de drept nu se predau cursuri de "Mecanica teoretica" si "Automobile". In cazul accidentelor rutiere, pentru rezolvarea obiectivelor unei expertize tehnice sunt necesare notiuni care se predau la aceste cursuri. A folosi niste formule copiate dintr-o carte poate denatura concluziile expertizei.
4.- Aveti dreptul sa va angajati, pe cheltuiala Dvs., un expert consilier (parte). Organul de cercetare penala va poate refuza expertul numai in cazul in care persoana respectiva nu este expert tehnic judiciar sau criminalist, in functie de felul expertizei. Acest sens are prevederea din Ordonanta nr 2/2000.
5.- Expertul consilier are dreptul sa ia cunostinta de continutul dosarului si, daca nu este de acord cu concluziile expertlui numit de organul de cercetare penala, isi expune opinai intr-un raport separat anexat raportului intovmit de expertul numit.
6.- Dupa depunerea raportului de expertiza veti primi o copie a acestuia si aveti dreptul sa formulati si sa depuneti obiectiuni. Va recomand ca la formularea obiectinilor sa luati legatura cu un expert tehnic (inginer) sau cu expertul consilier (daca ati angajat)
7.- Dupa depunerea obiectiunilor si raspunsul expertului la obiectiuni aveti dreptul sa solicitati efectuarea unei noi expertize (contraexpertize). Solicitarea trebuie sa fie motivata.
8.- O noua expertiza se poate si este bine sa fie solicitata, daca este cazul, in faza de cerceatre penala, imediat dupa depunerea de catre expert a rasunsurilor la obiectiuni.
9.- Fiecare parte are dreptul de a nu fi de acord cu expertul propus de organul de cercetare penala si sa ceara numirea altui expert. Refuzul trebuie sa fie motivat in sensul ca existe indicii privind lipsa obiectivitatii efectuarii expertizei (cealalta parte este ruda, coleg, subaltern etc cu expertul propus).
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Expert parte iris141 iris141 Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu clarificari referitoare la rolul expertului parte in cazul efectuarii unei expertize criminalistice (accident rutier) ... (vezi toată discuția)
Cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize extrajudiciare david_constantin david_constantin Nemultumita de rezolutia data de Procuratura de N U P in finalizarea cercetarilor fata de un accident , Instanta a dispus o noua expertiza judiciara care sa ... (vezi toată discuția)
Numire expert parte rrocambole rrocambole O parte civila nu a fozt prezenta la termenul cand instanta a dispus efectuarea unei expertize iar partile civile prezente nu au cerut numirea unui expert ... (vezi toată discuția)