Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu clarificari referitoare la rolul expertului parte in cazul efectuarii unei expertize criminalistice (accident rutier) de LIEC. Are dreptul sa participe la efectuarea expertizei de catre laborator (adica laboratorul trebuie sa il citeze in acest sens si expertul parte trebuie sa participe) sau rolul sau este doar de a-si exprima pozitia dupa inmanarea raportului LIEC, printr-un raport separat (fara a fi prezent efectiv la realizarea expertizei de catre expertul de caz). Multumesc mult.
Expertul parte face ceea ce face si expertul desemnat de instanta / organul de cercetare, adica:
- primeste adresa de incuviintare a instantei in calitate de expert parte, sau ordonanta de efectuare a expertizei in care este mentionat special ca a fost incuviintat expert parte;
- studiaza dosarul;
- participa la efectuarea expertizei in teren, dupa ce a
fost convocat de expertul desemnat sau de partea care l-a
solicitat;
- conlucreaza cu expertul desemnat sau organul de cercetare
la intocmirea raportului de expertiza tehnica.
- semneaza : fara, sau cu obiectiuni raportul de expertiza
tehnica.
- prezinta separat, daca este cazul, opinia personala asupra obiectivelor expertizei.
Expertul parte trebuie convocat prin adresa recomandata cu confirmare de primire, de catre expertul desemnat, la acceasi data si ora, in acelasi loc, cu partile in dosar, pentru efectuarea expertizei.
Expertul desemnat va intocmi un raport de expertiza si il va supune spre avizare expertului parte. Daca expertul parte este de acord cu concluziile raportului, va aviza raportul de expertiza. Daca nu este de acord cu concluziile, va intocmi un raport separat, in care isi va prezenta punctul de vedere.
Ambele rapoarte, se depun la registratura tribunalului si se vor analiza impreuna de catre instanta. Daca expertiza a fost solicitata de catre politie/ procuror, rapoartele se depun la aceste institutii.
Expertul desemnat poate contacta expertul parte, telefonic/ prin e.mail pentru a stabili de comun acord data desfasurarii expertizei si modul in care se avizeaza raportul de expertiza.
Completare la raspunsul meu anterior> art.18 din OG 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, care se refera, in alti termeni, la expertul parte:
Art. 18 - (1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
(3) Onorariul expertului tehnic judiciar sau al specialistului care participă la efectuarea expertizei în condiţiile alin. (1) este stabilit de parte şi de expert, de comun acord, în temeiul raporturilor contractuale dintre aceştia, şi este plătit acestuia de către partea care l-a nominalizat.
(4) Un exemplar original al documentului care face dovada relaţiilor contractuale dintre parte şi expertul tehnic judiciar sau specialistul care participă la efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1), precum şi a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de către expertul tehnic judiciar sau specialistul numit.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Dilema mea provine de la faptul ca mi s-a spus ca exista diferenta de procedura intre expertiza tehnica si cea criminalistica. Dvs ati facut referire la expertiza tehnica, care se desfasoara in teren, la locul accidentului. Mi s-a spus ca in cazul expertizei criminalistice, expertul criminalist angajat de parte nu mai are voie sa participe la desfasurarea expertizei (care are loc in laborator), acesta doar intocmeste un raport cu pozitia sa dupa ce primeste raportul intocmit de laborator, intr-un termen convenit cu organul de cercetare.
Asadar, acum sunt in confuzie mare, pana la urma expertul criminalist are acelasi regim ca si cel tehnic sau functioneaza dupa alte reglementari.? Daca expertul criminalist are totusi alt regim fata de cel tehnic, e normal sa nu participe la efectuarea expertizei? Mentionez ca este vorba de expertiza criminalistica pentru accident rutier.
In acest caz, ne vom raporta la dispozitiile art.1 alin.2, art.7 si art.8 din O.G.75/2000 privind organizarea activitatii de expertiza criminalistica:
“Art. 1. – (1) Expertizele criminalistice judiciare se efectueazã de experţi criminalişti autorizaţi care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul institutelor publice sau în cadrul laboratoarelor publice ori private de specialitate, constituite conform dispoziţiilor legale. Expertul criminalist trebuie sã fie imparţial şi independent în exprimarea şi formularea opiniilor ştiinţifice.
(2) La efectuarea expertizelor criminalistice judiciare pot participa şi experţi criminalişti autorizaţi, numiţi de organele judiciare la recomandarea pãrţilor.
(3) Institutele publice, laboratoarele publice sau private de specialitate, precum şi experţii criminalişti autorizaţi sunt cuprinşi în Tabelul nominal cuprinzând experţii criminalişti autorizaţi, constituit la nivel naţional, întocmit pe specialitãţi şi actualizat de Ministerul Justiţiei. Tabelul se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi se afişeazã pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.
(4) Experţii din cadrul aceluiaşi institut public sau laborator de expertize criminalistice public ori privat nu pot avea şi calitatea de experţi numiţi de organele judiciare la recomandarea pãrţilor.”
Art. 7. − (1) Experţii autorizaţi, numiţi de organele judiciare, la cererea părţilor, participă personal la efectuarea expertizelor prin observaţii cu privire la obiectul expertizei, modificarea sau completarea acestuia, verificarea şi completarea materialului necesar pentru efectuarea expertizei, precum şi prin obiecţii la raportul de expertiză, adresate organului judiciar.
(2) Participarea experţilor autorizaţi numiţi de organele judiciare se consemnează în partea introductivă a raportului de expertiză întocmit de expertul oficial.
(3) Experţii autorizaţi, numiţi de organele judiciare, la cererea părţilor şi recomandaţi de acestea au dreptul să ia cunoştinţă de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei.
Art. 8. − (1) Partea din proces care solicită ca, pe lângă expertul oficial, să participe la efectuarea expertizei şi un expert criminalist autorizat recomandat de ea va achita acestuia un onorariu stabilit de comun acord.