avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Ce este interzis unui consilier expert să facă
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Ce este interzis unui consilier expert să facă

Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală:
- să comenteze cu partea care l-a angajat documentele existente la dosarul cauzei, dosar pus la dispoziția experților de către organul de cercetare penală;
- să transmită părții anumite documente, în fotocopie, din dosar;
- să discute cu partea despre anumite documente existente la dosar;
- să includă în raport / în cuprinsul opiniei separate anumite texte furnizate de parte;
- să prezinte părții, înaintea depunerii raportului de expertiză, opinia sa;
- să prezinte părții, înaintea depunerii raportului de expertiză, răspunsurile din raport;
- să utilizeze în răspunsul său anumite documente furnizate de parte, dar care nu se află la dosarul cauzei.
În cazul în care unul sau mai multe din cazurile menționate mai sus nu sunt permise, am rugămintea să precizați (pentru fiecare) actul normativ care le interzice, din care să rezulte amenda/pedeapsa aplicabilă fiecărui caz în parte.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:43, 10 Iulie 2020
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art. 18
(1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
(3) Onorariul expertului tehnic judiciar sau al specialistului care participă la efectuarea expertizei în condiţiile alin. (1) este stabilit de parte şi de expert, de comun acord, în temeiul raporturilor contractuale dintre aceştia, şi este plătit acestuia de către partea care l-a nominalizat.
(4) Un exemplar original al documentului care face dovada relaţiilor contractuale dintre parte şi expertul tehnic judiciar sau specialistul care participă la efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1), precum şi a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de către expertul tehnic judiciar sau specialistul numit.
CpC mentioneaza:
-art. 330 Incuviintarea expertizei.
(5)La efectuarea expertizei in conditiile prevazute la alin. (1) si (2) pot participa experti alesi de parti si incuviintati de instanta, avand calitatea de consilieri ai partilor, daca prin lege nu se dispune altfel. In acest caz, ei pot sa dea relatii, sa formuleze intrebari si observatii si, daca este cazul, sa intocmeasca un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.
CpP mentioneaza:
-art. 173 Numirea expertului.
(4) Părtile si subiectii procesuali principali au dreptul să solicite ca la efectuarea expertizei să participe un expert recomandat de acestea. În cazul în care expertiza este dispusă de instantă, procurorul poate solicita ca un expert recomandat de acesta să participe la efectuarea expertizei.
-art. 175 Drepturile si obligatiile expertului
(1) Expertul are dreptul de a refuza efectuarea expertizei pentru aceleasi motive pentru care martorul poate refuza depunerea mărturiei.
(2) Expertul are dreptul să ia cunostintă de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei.
(3) Expertul poate cere lămuriri organului judiciar care a dispus efectuarea expertizei cu privire la anumite fapte ori împrejurări ale cauzei ce trebuie evaluate.
(4) Expertul poate cere lămuriri părtilor si subiectilor procesuali principali, cu încuviintarea si în conditiile stabilite de organele judiciare.
(5) Expertul are dreptul la un onorariu pentru activitatea depusă în vederea efectuării expertizei, pentru cheltuielile pe care ar trebui să le suporte sau le-a suportat pentru efectuarea expertizei. Cuantumul onorariului este stabilit de către organele judiciare în functie de natura si complexitatea cauzei si de cheltuielile suportate sau care urmează a fi suportate de către expert. Dacă expertiza este efectuată de institutia medico-legală ori institutul sau laboratorul de specialitate, costul expertizei este stabilit în conditiile prevăzute de legea specială.
(6) Expertul poate beneficia si de măsuri de protectie, în conditiile prevăzute la art. 125.
(7) Expertul are obligatia de a se prezenta în fata organelor de urmărire penală sau a instantei de judecată ori de câte ori este chemat si de a-si întocmi raportul de expertiză cu respectarea termenului-limită stabilit în ordonanta organului de urmărire penală sau în încheierea instantei. Termenul-limită din ordonantă sau încheiere poate fi prelungit, la cererea expertului, pentru motive întemeiate, fără ca prelungirea totală acordată să fie mai mare de 6 luni.
(8) Întârzierea sau refuzul nejustificat de efectuare a expertizei atrage aplicarea unei amenzi judiciare, precum si răspunderea civilă a expertului sau a institutiei desemnate să o efectueze pentru prejudiciile cauzate.
-art. 177 Procedura efectuării expertizei
(4) Părtile si subiectii procesuali principali sunt încunostintati că au dreptul să ceară numirea câte unui expert recomandat de fiecare dintre ele, care să participe la efectuarea expertizei.
Dupa cum se observa, expertul desemnat si expertul parte/ consilierul au aceleasi drepturi si obligatii, ambii participand in acelasi timp la lucrarile expertizei si avand la dispozitie documentele din dosarul cauzei.
Expertul parte, chiar daca este platit separat de partea in proces care l-a nominalizat, nu apara interesele acestei parti, ci isi spune parerea vis a vis de obiectivele formulate de organul judiciar, referindu-se la legislatia in vigoare.
Cazurile mentionate de dvs. pot face obiectul unei consultatii, contracost, cerute separat unui expert tehnic judiciar (in afara lucrarilor expertizei) si/ sau avocatului angajat cu contract. Consultarea expertului, in acest caz nu este obligatoriu a fi adusa la cunostinta organului judiciar.
In dosarul penal, copierea documentelor este permidsa numai cu aprobarea scrisa a organului judiciar.
Orice documente noi furnizate de partea in dosar care a nominalizat expertul parte pot fi depuse la dosar numai cu acordul organului judiciar.
Raportul de expertiza, inclusiv opinia separata (daca este cazul), a expertului parte se depun la organul judiciar, nu la partile in dosar.
Despre modul de desfasurare a expertizei tehnice judiciare gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere numire expert parte intr-un dosar denisa_21 denisa_21 Buna seara, Exista model de cerere pentru depunere la organul de urmarire panal privin numirea unui expert intr-un dosar? Doresc sa platesc si eu un expert ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa faca un expert contabil asistent? balabansimona balabansimona Buna ziua. Am fost numita expert contabil asistent de catre reclamant. Va rog sa ma ajutati cu ceea ce trebuie sa faca un expert contabil asistent. Va ... (vezi toată discuția)
Cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize extrajudiciare david_constantin david_constantin Nemultumita de rezolutia data de Procuratura de N U P in finalizarea cercetarilor fata de un accident , Instanta a dispus o noua expertiza judiciara care sa ... (vezi toată discuția)