avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Renuntare la asociere; devenire asociat unic in doua ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Renuntare la asociere; devenire asociat unic in doua firme

Vreau sa renunt la statutul de asociat in cadrul unei firme, insa problema este ca persoana care ar ramane in continuare asociat unic pe firma mai este de asemenea asociat unic intr-o alta firma. Cum se poate iesi in acest caz din asociere ? Se va desfiinta firma ? (din cate stiu legea nu permite unei persoane sa aiba statutul de asociat unic decat intr-o singura firma). In cazul desfiintarii firmei, cine va prelua mai departe indatoririle si obligatiile existente (dividende, datorii, etc) ? Exista o succesiune a acestor actiuni (devenire asociat unic si apoi desfiintare firma) sau se vor petrece simultan ? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adimix , utilizator 10:53, 11 Septembrie 2009
Puteti cesiona partile sociale unei alte persoane (rude, cunostinte, unei persoane interesate), care va indeplini calitatea de administrator.
Faceti un contract de cesiune, apoi actul aditional cu numirea administratorului la care anexati contractul de societate sau statutul societatii actualizat.
Pentru mai multe informatii apelati la un consilier juridic consultant de la ONRC din localitatea d-voastra.

Consilier juridic,
Trufin Mariana :luck:
Da, asta ar fi fost o rezolvare in cazul ar fi cineva interesat de a deveni asociat .. Eu vreau sa ma retrag deoarece dupa o indelunga perioada de timp in care nu m-am implicat in activitatea societatii, ca urmare a rezultatelor proaste obtinute de catre asociat (lipsa profitului - pierderi pe care el si le asuma) am convenit de comun acord sa parasesc firma; Nu este nimeni interesat sa devina asociat intr-o firma fara profit, deci problema ramane din pacate, va trebui sa pareasesc firma si sa cesionez partile mele sociale catre unicul asociat.
Atunci solicitati dizolvarea societatii (fara a intra in procedura de lichidare )si apoi noul administrator poate fuziona cu cealalta societate, conform Art. 238

(1) Fuziunea este operatiunea prin care:
a) una sau mai multe societati sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera totalitatea patrimoniului lor unei alte societati in schimbul repartizarii catre actionarii societatii sau societatilor absorbite de actiuni la societatea absorbanta si, eventual, al unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a actiunilor astfel repartizate;
Poate va ajuta cu ceva! Succes!
Multumesc, cred varianta fuziunii este OK ...
varianta dizolvarii fara a intra procedura de lichidare este recomandata in acest caz.

dar sa stiti ca nu se va rezolva atat de repede pe cat sperati, problema dvs .
si ma refer aici la fuziune :D

Alte discuții în legătură

Retragere asociat din srl+fuziune alt srl Flowersy Flowersy Firma X SRL are 2 asociati, unul vrea sa se retraga, dar celalalt asociat mai este asociat unic intr-un alt SRL. Deci se doreste fuziunea-absorbtia intre ... (vezi toată discuția)
Fuziune srl-consiliere am urmatoarea problema si nu stiu cum sa ma descurc. in anul 2000 am infiintat un srl (sa spunem 1 )in care asociati eram eu si sotia mea. in anul 2003 ... (vezi toată discuția)
Transformare srl in sucursala sbucuresti sbucuresti Este posibila transformarea unui SRL in sucursala a unei societati pe actiuni? Mentionez ca societatea pe actiuni in cauza detine 90%din capitalul social al ... (vezi toată discuția)