Din pacate pledoaria si-a pierdut destul de mult in ultimul timp din importanta...avocatii nu sunt lasati de instantele de judecata sa-si expuna argumentele detaliat si in cele din urma si acestia au mai renuntat sa faca acest lucru. Timpul a devenit foarte important, asa ca trebuie exploatat la maxim. Sunt cazuri care necesita pledoarii lungi, insa daca punctezi ce este esential si ai si castig de cauza, e bine-venita si eficienta pe aceasta cale! =D>
"Non multa, sed multum" (nu mult cantitativ, ci substantial). Mentorul meu domnul avocat Vlad (avea 35 de ani de vechime in munca de avocat) a castigat un proces cu 4 cuvinte, un dicton latin, a fost o victorie dubla, o data in instanta, si a doua oara fata de adversar pt ca a iesit terminat.
Inocentia
Depinde si de caz. Oricum nu ma refer la faptul ca nu ar fi eficient sa se termine procesele mai repede prin doar 2 sau 3 cuvinte, sunt de acord ca este posibil, insa consider ca in aceasta idee rolul avocatului sau al sedintei in sine nu mai exista.
Oamenii pot trimite cererile prin posta si totul se va face prin inscrisuri fara prezenta efectiva.
Am vrut sa devin avocat de mic, inspirat fiind de pledoariile pe care le vedeam in filmele americane (de unde era sa stiu eu ca la noi in tara nu avem sistemul bazat pe jurati). Am crezut intotdeauna ca o sedinta de judecata arata ca cele din filme...mare gresala, la noi este o harababura totala.
In civil, comercial, etc sunt tot mai putin importante, deoarece de regula actele sunt esentiale, astfel incat judecatorul isi cam formeaza parerea inainte de proces....
In penal...e un pic altfel... inca mai are importanta.
Acum.. mde, marile pledoarii au avut loc (in marea lor majoritate) pe vremea curtilor cu juri, cand juratii, nefiind juristi profesionisti, erau ceva mai usor de influentat de "spectacol" decat un judecator de profesie (situatie prezenta la americani, de ex) insa in conditiile unui judecator profesionist, este normal sa scada importanta pledoariei... Pentru ca oricat de frumos ar impacheta un avocat o motivare, daca actele argumenteaza altceva... tot degeaba!
Daca reusesti sa "captezi" atentia instantei si sa-i mentii interesul prin modul in care pledezi, poti avea surprize placute.Totul este sa incerci sa "simti" cand este momentul sa apelezi la o pledoarie lunga si convingatoare sau scurta si la fel de convingatoare.
Este interesant de precizat ca, din cate am observat, instantele superioare (Tribunal, C.A., ICCS) sunt mai dispuse sa permita pledoarii ample iar in momentul in care "sustinatorul pledoariei" se indeparteaza de la subiect sau incepe sa "plictiseasca" (repetari, tonalitate neconvingatoare, aspecte irelevante) i se sugereaza chiar si timpul pe care il mai are la dispozitie ca sa "termine ce are de spus".
Pledoaria, totusi are farmecul si importanta ei, poate nu acelasi farmec de alta data insa nu ne opreste nimeni sa nu "reinventam":) sau macar sa incercam =D>