Buna. Am primit de cateva zile un PV de la itm legat de decesul unei rude. In paralel si politia se ocupa de cercetarea evenientului. Concluzi itm e de departe aberanta. O pot contesta? Exista un termen limita?
verbal de control, cat si a unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, daca au fost identificate fapte care genereaza raspunderea contraventionala a angajatorului, atunci procedura de contestare consta in :
1. Contestarea proceselui-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, conform O.G. nr. 2/2001 - aceasta se va face la judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de constatare si aplicare a sanctiunii.
2. Contestarea in contencios administrativ a proceselui-verbale de control, potrivit Legii nr. 554/2004. In acest sens:
- se va solicita ITM sau autoritatii ierarhic superioare (Inspectia Muncii) reexaminarea si revocarea, in tot sau in parte, a actului emis cu incalcarea drepturilor si intereselor legitime.
- dupa raspunsul primit se va formula si depune actiunea in contencios administrativ la Tribunalul - Sectia Contencios administrativ de la domiciliul reclamantului sau cel de la domiciliul/sediul paratului.
Procesul verbal de control poate fi contestat in conditiile art.1 si 7 din Legea 554/2004, si anume :
art.7 alin.1 : Înainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autoritătii publice emitente sau autoritătii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
Daca ati primit un PV de la ITM presupun ca este vorba de documentul emis in urma cercetarii unui accident de munca a carei victima a fost ruda dvs. Ati primit dvs. PV de cercetare AM deoarece, probabil, sunteti singura ruda a victimei.
Puteti mentiona de ce considerati aberanta concluzia ITM ?
La sfarsitul PV se mentioneaza termenul de contestare si institutia unde se poate contesta.
In baza PV de cercetare AM puteti solicita ajutorul de deces de la Casa de pensii (in conditiile in care va veti ocupa de inmormantare) conform prevederilor Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In baza PV intocmit de ITM puteti solicita angajatorului rudei dvs., la care s-a produs evenimentul nedorit, sa va acorde ajutoare materiale conform prevederilor din contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma, pentru victimele AM si BP.
Exista posibilitatea ca lucratorii din cadrul firmei respective sa fie asigurati pentru accidente la o firma de asigurari, nominal sau pentru un numar de ... lucratori si in cazul producerii unui eveniment, firma sa incaseze prima de asigurare. In mod normal aceasta prima de asigurare trebuie sa ajunga la urmasii victimei.
Tot in baza PV de cercetare AM puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si/ sau persoanelor raspunzatoare de producerea evenimentului (mentionate in PV) si sa solicitati daune morale si/ sau daune materiale.
In 30 de zile puteti contesta procesul verbal de cercetare la Inspectia Muncii si daca raspunsul nu va multumeste puteti contesta in instanta, dar obligatoriu intai la Inspectia Muncii. Imi permit sa va atrag atentia sa nu faceti o confuzie intre Inspectia Muncii care are sediul in Bucuresti si ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) Bucuresti, contestatia se face la Inspectia Muncii
Contestatie pv itm
roxanabra1
buna ziua
in data de 3 -10 s-au prezentat la sediul firmei 2 inspectori itm impreuna cu politistul de sectie . au fost gasiti 2 angajati din cei 4 carora li ... (vezi toată discuția)