avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... probleme cu citatia.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

probleme cu citatia.

Zilele trecute, am primit o citatie de a ma prezenta la postul de politie. Citatia mi-a fost adusa acasa si predata unui membru de familie caci eu nu ma aflam acasa. Citatia a fost predata de catre o persoana care nu este nici factor postal, nici organ de politie, ci doar de un om de incredere al sefului de post.Citatia fiind inmanata simpla, nu a fost comunicata intr-un plic inchis si sigilat.

În citatie mi-a fost adus la cunostinta ca daca nu ma prezint in data mentionata in citatie, voi fi sanctionat cu amenda conform legii 61/1991.

Avand in vedere datele de mai sus, s-a procedat corect? Este legala aceasta citatie din moment ce nu a fost inmanata membrului meu de familie direct de catre organul de post sau prin factorul postal? S-a procedat corect ca citatia sa fie inmanata simpla, fara a fi introdusa intr-un plic inchis?

M-am uitat prin legea 61/1991, si nu am gasit scris ca citatia trebuie inmanata intr-un plic prin factorul postal sau direct de catre seful de post, insa conform art. 257 alin 2 Cpp, este mentionat ca Comunicarea citaţiilor şi a tuturor actelor de procedură se va face, din oficiu, prin agenţii procedurali ai organelor judiciare sau prin orice alt salariat al acestora, prin intermediul poliţiei locale ori prin serviciul poştal sau de curierat.

S-a procedat corect inmanarea citatiei printr-o persoana straina (om de incredere al sefului de post), si fara sa fie introdusa intr-un plic inchis? Din cate stiu eu, citatiile sunt confidentiale, nu trebuie inmanate prin alte persoane straine care sa stie si ei citind ce scrie in citatie.

S-a procedat corect?
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
Just-drept, utilizator
Cel mai recent răspuns: _Alin_ , utilizator 17:33, 8 Februarie 2017
Dispozitiile in vigoare prevad mai multe variante de comunicare a citatiei,
Noul Cod de procedură civila reglementeaza modalitatea de comunicare a actelor de procedura: prin agentii procedurali ai instantelor sau alti salariati ai acestora , prin posta cu scrisoare recomandata,cu continut declarat si confirmare de primire , prin executori judecatoresti si servicii de curierat rapid ,prin mijloace moderne de comunicare , direct in
instanta, intre avocati si consilieri juridici si prin publicitate
Trebuie sa observati ca modalitatile precizate anterior implica costuri,respectiv sunt conditionate de existenta surselor de finantare
Daca la nivelul localitatii dv sursele financiare sunt reduse,este de intelres jjustificarea comunicarii citatiei de un om de incredere al sefului de post.

ynocentta a scris:

Noul Cod de procedură civila reglementeaza modalitatea de comunicare a actelor de procedura

Userul @Just-drept nu a precizat ca e vorba de un dosar civil sau de un dosar penal, totusi se subîntelege ca e vorba de un dosar penal din moment ce a mentionat ca citatia i-a fost trimisa de catre seful de post de politie, iar el a aratat ca potrivit disp. legii din Cpp art. 257, alin. 2, nu precizeaza ca citatiile sa fie distribuite prin alte persoane decat prin agenţii procedurali ai organelor judiciare sau prin orice alt salariat al acestora, prin intermediul poliţiei locale ori prin serviciul poştal sau de curierat.

Omul de încredere al sefului de post NU este factor postal sau angajatul sefului de post! :)

Din acest moment, citatia ar fi nula de drept pentru ca nu s-a respectat procedura de inmanare conform legii. Mai mult de atat, a se inmana citatia fara a fi introdusa intr-un plic inchis unei persoane care chiar daca ar fi si acesta un om de incredere al sefului de post, poate fi considerat ca infractiune de violare de corespodenta, prev. de art. 302 Cod. proc. pen., fapta destul de grava, deoarece prin inmanarea unei citatii printr-un om de incredere al sefului de post, se subîntelege ca seful de post a comis infractiunea prev de art. 302 Cod proc. pen. prin divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe catre acest om de incredere al sefului de post. :)

ynocentta a scris:

In dispozitiile aratate de tine nu este prevazuta varianta de comunicare a citației printr-o persoana straina, dar care este totusi omul de incredere al sefului de post!
Mai mult explicatia ta prin faptul ca sursele de comunicare (citatia) implica costuri,respectiv sunt conditionate de existenta surselor de finantare este o scuza.
Daca ar fi asa, atunci si cei citati care nu se prezinta conform citatiei, ar putea sa solicite anularea amenzii de neprezentare la sediul politiei, parchetului, judecatoriei din lipsa ca nu au bani de finantare pentru a se deplasa pana la sediul indicat in citatie.

P.S.
Rog pe moderatori sa inteleaga ca aceasta redactare nu este un atac direct catre persoana @ynocentta, ci un mesaj contradictoriu, dar intemeiat pe un adevar pentru dezbatere.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
_Alin_, utilizator
Domnule utilizator _Alin_, este adevarat ca citatia viza o chemare catre seful de post pentru un dosar penal, deci trebuia inmanarea citatiei conform art. 257 cpp?

Eu am fost citat pentru un dosar penal, dar mi s-a adus la cunostinta ca voi fi amendat conform legii 61/1991 daca nu ma prezint.

Raman si eu uimit, deoarece in legea 61/1991 nu mentioneaza prin cine pot fi transmise citatiile, dar conform art 257 cpp, se mentioneaza ca citatiile se pot comunica prin factorii postali sau direct de catre organele judiciare.
Eu nu zic ca inmanarea citatiei trebuia sa fie inmanata conf. disp. art. 257 cpp.
De ce nu intrebati pe seful de post in baza carei articol de lege v-a inaintat citatia prin omul de incredere al sefului de post? De ce nu v-a comunicat citatia personal sau prin serviciile postale?
_Alin_ a scris:

In dispozitiile aratate de tine

Este de preferat sa va exprimati cu formula de respect....

Alte discuții în legătură

Procedúra de citare Bencipici Bencipici In de cauzei procedúra de citare NU este legal indeplinita? (vezi toată discuția)
Invitatie politie dupa o altercatie verbala cu un politist crlbxl crlbxl Buna ziua, Ieri, seara ma aflam intr-un bar, care ii apartine fratelui meu. Vorbeam la tejghea, cu fata care era de tura...La un moment dat, a intrat in bar ... (vezi toată discuția)
Instiintare - nu inteleg :( manead manead Salutare tuturor, Ieri am primit o instiintare ref la un dosar. Ideea e ca nu inteleg nimic din ea. Nici macar nu stiu la ce se refera... Nu trebuia sa scrie ... (vezi toată discuția)