avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... probleme cu citatia.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

probleme cu citatia.

Zilele trecute, am primit o citatie de a ma prezenta la postul de politie. Citatia mi-a fost adusa acasa si predata unui membru de familie caci eu nu ma aflam acasa. Citatia a fost predata de catre o persoana care nu este nici factor postal, nici organ de politie, ci doar de un om de incredere al sefului de post.Citatia fiind inmanata simpla, nu a fost comunicata intr-un plic inchis si sigilat.

În citatie mi-a fost adus la cunostinta ca daca nu ma prezint in data mentionata in citatie, voi fi sanctionat cu amenda conform legii 61/1991.

Avand in vedere datele de mai sus, s-a procedat corect? Este legala aceasta citatie din moment ce nu a fost inmanata membrului meu de familie direct de catre organul de post sau prin factorul postal? S-a procedat corect ca citatia sa fie inmanata simpla, fara a fi introdusa intr-un plic inchis?

M-am uitat prin legea 61/1991, si nu am gasit scris ca citatia trebuie inmanata intr-un plic prin factorul postal sau direct de catre seful de post, insa conform art. 257 alin 2 Cpp, este mentionat ca Comunicarea citaţiilor şi a tuturor actelor de procedură se va face, din oficiu, prin agenţii procedurali ai organelor judiciare sau prin orice alt salariat al acestora, prin intermediul poliţiei locale ori prin serviciul poştal sau de curierat.

S-a procedat corect inmanarea citatiei printr-o persoana straina (om de incredere al sefului de post), si fara sa fie introdusa intr-un plic inchis? Din cate stiu eu, citatiile sunt confidentiale, nu trebuie inmanate prin alte persoane straine care sa stie si ei citind ce scrie in citatie.

S-a procedat corect?
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
Just-drept, utilizator
Cel mai recent răspuns: _Alin_ , utilizator 17:33, 8 Februarie 2017
Mergeti la politie daca sunteti citat sa vedeti despre ce este vorba, daca invocati neregularitatea cu privire la procedura de citare nu inseamna ca vi se rezolva problema.
Normele de procedură penală reglementează desfăşurarea procesului penal şi a altor proceduri judiciare în legătură cu o cauză penală, deci daca discutam de un dosar penal si sunteti chemat intr-o anumita calitate, nu puteti fi amendat conf. Legii 61/1991, sunt citatii concepute aiurea de militieni.
Daca aveti calitatea de suspect/inculpat nu va pot amenda pentru neprezentare dar va pot lua cu mandat de aducere.
Doar martorul, persoana vătămata, partea civila si partea responsabila civilmente chemati sa dea declaratii pot fi sanctionati cu amenda judiciara in caz de lipsa nejustificata.
patrascu razvan a scris:

Mergeti la politie daca sunteti citat sa vedeti despre ce este vorba,

Stiu despre ce dosar e vorba. Un dosar cu infractiunea de ultraj.

patrascu razvan a scris:

daca invocati neregularitatea cu privire la procedura de citare nu inseamna ca vi se rezolva problema.

E adevarat ca nu se va rezolva problema daca invoc neregulitatea cu privire la procedura de citare. Totusi. ce fel de politist este acesta care intocmeste o citatie eronata? Daca nu ma prezint, si m-ar lua cu mandat, si totusi m-ar intreba de ce nu m-am prezentat conform citatiei anterioare, poate ii arat cum trebuie sa intocmeasca o citatie. Sau nu a invatat?

patrascu razvan a scris:

deci daca discutam de un dosar penal si sunteti chemat intr-o anumita calitate, nu puteti fi amendat conf. Legii 61/1991, sunt citatii concepute aiurea de militieni.

Citatiile concepute aiurea, atrage nulitatea actului! Mai mult, pot sa ii fac eu plangere la superiorul sau, poate asa va fi sanctionat el.

patrascu razvan a scris:

Daca aveti calitatea de suspect/inculpat nu va pot amenda pentru neprezentare dar va pot lua cu mandat de aducere.
Doar martorul, persoana vătămata, partea civila si partea responsabila civilmente chemati sa dea declaratii pot fi sanctionati cu amenda judiciara in caz de lipsa nejustificata.

In citatie este precizat ca am calitatea de ,,faptuitor''. Asa ca, de ce mi-a scris in citatie ca, in cazul in care nu ma prezint, voi fi sanctionat cu amenda?

De regula, observ ca exista politisti slab pregatiti in a intocmi o citatie. Daca ei nu respect procedurile de intocmire a unei citatii, atunci cu ce drept sa respectam noi ordinele a unor politisti care habar nu stiu ce trebuie si cum trebuie intocmita o citatie?

Eu va recomand sa va concentrati pe strategia apararii, plecati intr-o directie gresita care nu o sa va fie benefica.
Just-drept a scris:

patrascu razvan a scris:

Mergeti la politie daca sunteti citat sa vedeti despre ce este vorba,

Stiu despre ce dosar e vorba. Un dosar cu infractiunea de ultraj.

Daca e vorba de ultraj, in multe cazuri se intampla ca sa fi fost provocat, si e normal sa iti scape nervii, dar cum a spus si dl. av. Patrascu, mergeti la politie si concentreaza-te pe aparare. Daca nu te prezinti, dai dovada ca esti vinovatul principal fara sa fi fost provocat ca sa comiti apoi infractiunea de ultraj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedúra de citare Bencipici Bencipici In de cauzei procedúra de citare NU este legal indeplinita? (vezi toată discuția)
Invitatie politie dupa o altercatie verbala cu un politist crlbxl crlbxl Buna ziua, Ieri, seara ma aflam intr-un bar, care ii apartine fratelui meu. Vorbeam la tejghea, cu fata care era de tura...La un moment dat, a intrat in bar ... (vezi toată discuția)
Instiintare - nu inteleg :( manead manead Salutare tuturor, Ieri am primit o instiintare ref la un dosar. Ideea e ca nu inteleg nimic din ea. Nici macar nu stiu la ce se refera... Nu trebuia sa scrie ... (vezi toată discuția)