avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare la ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare la personalul detasat

Buna ziua!
Puteti sa imi spuneti daca personalul contractual detasat in cadrul unei institutii publice beneficiaza de spor pentru conditii periculoase si vatamatoare (campul electromagnetic existent in spatiul de lucru), in conditiile in care isi desfasoara activitatea in aceeasi incapere cu personalul contractual angajat?
De la resurse umane ni s-a comunicat, verbal, ca persoanele detasate nu beneficiaza de acest spor, chiar daca lucreaza in aceleasi conditii cu restul personalului.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AdinaDAM , utilizator 08:56, 8 Februarie 2017
Codul muncii mentioneaza:
Art. 46 (1) Detașarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepțional, perioada detașării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezența salariatului la angajatorul la care s-a dispus detașarea, cu acordul ambelor
părți, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detașarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepțional și pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detașat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de detașare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă
aplicabil.
Art. 47 (1) Drepturile cuvenite salariatului detașat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detașarea.
(2) Pe durata detașării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detașarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detașat.
(3) Angajatorul care detașează are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detașarea să își îndeplinească integral și la timp toate obligațiile față de salariatul detașat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detașarea nu își îndeplinește integral și la timp toate obligațiile față de salariatul detașat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus
detașarea.
(5) În cazul în care există divergență între cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu își îndeplinește obligațiile potrivit prevederilor alin. (1) și (2), salariatul detașat are dreptul de a
reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detașat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori și de a cere executarea silită a obligațiilor neîndeplinite.
Conform prevederilor de la art.47 al.(2) salariatul detasat are dreptul la sporul pentru conditii vatamatoare acordat la locul de munca unde a fost detasat daca drepturile ii sunt favorabile.
Multumesc de raspuns.
Am uitat sa mentionez faptul ca personalul detasat beneficiaza de drepturile care îi sunt mai favorabile, acestea fiind de la angajatorul care a dispus detașarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurg in cazul unei detasari ? Salariatul are dreptul la o compensatie de 50 %din salariul de baza daca ... (vezi toată discuția)
Detasarea live_maz live_maz care este procedura prin care un salariat poate fi detasat? exista o corespodenta tipica intre cele 2 soc? (vezi toată discuția)
Detasare salariat agatha25 agatha25 Buna ziua. Un salariat care are contract de munca de 8 ore sau 4 ore la firma care a efectuat initial angajarea poate fi detasat cu 2 ore ? Care este ... (vezi toată discuția)