avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plătirea de către noul proprietar a lucrărilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plătirea de către noul proprietar a lucrărilor de reabilitare termică efectuate anterior cumpărării apartamentului

Bună ziua,

Am cumpărat recent un apartament, cu creditul Prima Casă. Proprietarul anterior l-a adjudecat prin licitaţie publică - executarea silită a proprietarului dinainte. Blocul a fost reabilitat termic în 2016.

Administraţia blocului a primit acum documentele de la primărie pentru plata lucrărilor şi ne cere să plătim noi suma aferentă apartamentului, pentru că noi beneficiem de lucrare. Anterior, aceeaşi administraţie a eliberat o adeverinţă pentru notar că nu sunt datorii către administraţie.

Suntem obligaţi să plătim noi lucrările de reabilitare termică, având în vedere că nu noi le-am contractat şi am plătit pentru un apartament reabilitat deja?



Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
Beni1984, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 12:57, 11 Februarie 2017
Administratorul a procedat corect cand a dat adeverinta, in sensul ca la acel moment vechiul proprietar nu avea efectiv nicio datorie catre asociatie.
Faptul ca acum s-a primit factura pentru reabilitare, e de datoria dv., ca nou proprietar al apartamentului, sa platiti aceasta lucrare.
Chiar daca s-ar fi stiut ca va fi o plata in viitor, oricum suma nu se stia, deci in adeverinta nu avea ce sa se consemneze.

Spuneti ca dv. ati platit pentru apartamentul reabilitat deja, intelegand probabil ca ati platit un pret mai mare decat daca n-ar fi fost reabilitat. Numai ca aceasta este o abordare figurativa.
Reabilitarea este contractata de asociatie, iar costurile se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, nu le contracteaza fiecare proprietar in parte. Dv. nu ati platit in plus avand o factura de reabilitare atasata actelor apartamentlui, ci ati platit pentru apartament pur si simplu.

E adevarat ca v-ar fi putut spune care este problema cu plata acestei reabilitari. Stia sau poate nu stia ca se va plati?
Mulţumesc pentru răspuns. Agenţia imobiliară şi fostul proprietar ne-au vândut un apartament într-un bloc reabilitat. Doar că noi plătim reabilitarea. Nu e corect, din punctul nostru de vedere, doar legal.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
Beni1984, utilizator
Este atat temeinic cat si legal ca dv sa achitati c/v reabilitare atat timp cat factura a aparut dupa ce dv ati achizitionat bunul imobil

OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala. Ordonanta de urgenta 69/2010

Art. 11
Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani.

Art. 12
(1) Dobanda aferenta creditelor bancare cu garantie guvernamentala acordate beneficiarilor se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.
(2) Structura dobanzii, precum si plafonul maxim al creditului cu garantie guvernamentala, pe beneficiar, se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Orice alte costuri aferente creditului, precum si penalitatile percepute de finantator ca urmare a neplatii ratelor la termenele scadente conform graficului de rambursare a creditului aprobat se suporta de catre beneficiar.

Art. 13
(1) Prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2008, cu modificarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului in favoarea finantatorilor care acorda credite beneficiarilor.
(2) Intre Ministerul Finantelor Publice si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. � I.F.N. se incheie o conventie prin care se stabilesc drepturile si obligatiile partilor in derularea finantarii prin credite bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata.
(3) Beneficiarul va garanta prin angajament asumat de catre proprietarii locuintelor unifamiliale sau ai celor din blocurile de locuinte, in calitate de fidejusori, pentru recuperarea sumelor neplatite de beneficiar rezultate din executarea garantiilor acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. in numele si in contul statului.
(4) Asupra imobilelor incluse in programul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta se noteaza in partea a III-a a cartii funciare a imobilelor existenta contractului de imprumut si a conventiei de fidejusiune.
(5) La transmiterea dreptului de proprietate, dobanditorul se subroga in drepturile si obligatiile proprietarului fidejusor.
(6) In cazul in care se achita contravaloarea imprumutului, notarea prevazuta la alin. (4) se radiaza in conditiile legii.
(7) In cazul in care beneficiarul este o asociatie de proprietari, proprietarii din blocul de locuinte sunt obligati sa plateasca sumele neplatite de beneficiar rezultate din executarea garantiilor acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. in numele si in contul statului, in limita cotei-parti ce le revine din valoarea creditului, proportional cu cota-parte indiviza detinuta de fiecare proprietar din proprietatea comuna.

Art. 14
Intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si finantatorii care acorda credite bancare beneficiarilor in conditiile prezentei ordonante de urgenta se incheie conventii, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, prin care se stabilesc drepturile si obligatiile partilor in finantarea dobanzii subventionate aferente sumelor utilizate din creditele acordate, in limita plafonului anual aprobat cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
NCorina, utilizator
@NCorina, reabilitarea se poate face si cu fonduri europene sau fonduri de la autoritatea locala, cazuri in care proprietarii trebuie sa contribuie cu 20%.
Vanzatorul putea informa cumparatorul despre posibila plata intrucat hotararea privind reabilitarea s-a luat in adunarea generala si ar fi trebuit sa cunoasca sursa finantarii.
Dar cum pana la data vanzarii nu a fost impusa nicio suma de plata nu existau motive ptr care sa il informeze pe cumparator.

Alte discuții în legătură

Anveloparea termica prin programul primariei si ordonanta de urgenta 69 din 30 iunie2010 NCorina NCorina Va rog sa imi explice cineva ''OUG 69/2010 Art 13 (3) Beneficiarul va garanta prin angajament asumat de catre propietari locuintelor unifamiliale sau a ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termică a blocurilor - taxă asupra celor ce au beneficiat adrianfltm adrianfltm Bună ziua,, Eu sunt din Timișoara și, mai nou, primarului nostru i-a venit o idee .. năstrușnică [b]<<Timișorenii vor plăti o taxă de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica NCorina NCorina Blocul in care locuiesc este in bloc cu 10 etaje. Presedinta cenzorilor si administratorul ( nu locuieste in blocul nostru) insita sa ne punem polistiren pe ... (vezi toată discuția)