avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... reabilitarea termică a blocurilor - taxă asupra ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

reabilitarea termică a blocurilor - taxă asupra celor ce au beneficiat

Bună ziua,,
Eu sunt din Timișoara și, mai nou, primarului nostru i-a venit o idee .. năstrușnică

<<Timișorenii vor plăti o taxă de reabilitare termică. Nu toți, ci doar cei care au beneficiat de fonduri europene și de fonduri de la bugetul local pentru anveloparea blocurilor. Reprezentanții primăriei au stabilit deja și cum se calculează.>>

Eu personal, nu am beneficiat de anveloparea blocului în care locuiesc.
Aș dori să știu care e valoarea juridică a acestor demersuri / intenții.
Ce pot face cei vizați de asemenea măsuri ?

Taxa va fi achitată de fiecare proprietar care a beneficiat de finanțare, iar valoarea acesteia va fi stabilită în curând de către specialiștii primăriei. În următoarea ședință de consiliu local, aleșii vor avea pe mese un proiect de hotărâre pentru instituirea acesteia.

Taxa de reabilitare termică poate fi instituită dacă sumele avansate de către administrația publică locală, pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor/ asociațiilor de proprietari, nu au fost recuperate decât parțial, conform OUG 18/2009. Prin această impunere, reprezentanții municipalității vor, de fapt, să recupereze banii puși de primărie pentru eficientizarea energetică a blocurilor. Mai exact, lucrările executate au fost plătite de Primăria Timișoara, iar noua taxă reprezintă cota proprietarilor.

„Taxa se datorează de către fiecare proprietar al imobilelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Cuantumul taxei va fi fundamentat printr-un referat întocmit de către compartimentul de specialitate din cadrul aparatului propriu al primarului, în funcție de sumele avansate de către autoritățile locale pentru asigurarea cotei de contribuție aferente proprietarilor, de cotele-părți indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăți individuale și după caz și în baza documentelor și a constatării proprii ale compartimentului”, se arată în proiectul de hotărâre.

Conform documentației care va ajunge pe mesele aleșilor municipali, „sumele avansate de către autoritățile administrației publice locale pentru finanțarea cotelor-părți indivize aferente părților comune ale imobilelor se vor recupera de la beneficiari prin intermediul taxei, în termen de maximum zece ani de la data recepției la terminarea lucrărilor, eșalonarea sumei de recuperat cu titlu de taxă, ce fac obiectul deciziei de impunere, se va face pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care se emite decizia de impunere”.

Taxa ar urma să se achite anual, în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie. Decizia de impunere prin care se stabilește taxa devine executorie în condițiile legii, la expirarea fiecărui termen de plată, se mai arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre. Cei care nu achită Taxa de reabilitare termică la timp riscă să plătească majorări de întârziere.

Dacă imobilul este proprietate individuală, a fost reabilitat termic cu fonduri europene și cu bani de la primărie și se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane se aplică mai multe reguli: în cazul în care cotele părți din dreptul de proprietate asupra imobilului sunt determinate, fiecare coproprietar datorează taxa corespunzătoare cotei părți deținute, iar în cazul în care cotele părți din dreptul de proprietate nu sunt determinate, atunci cotele părți sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară.

În Timișoara au fost reabilitate 50 de blocuri prin Programul Operațional Sectorial 2007-2013, municipalitatea reușind să ducă la bun sfârșit cinci proiecte pe fonduri europene, în valoare de 44 de milioane de lei. Pentru fiecare bloc în parte, UE a acoperit 60% din valoarea lucrărilor, iar 40% s-au împărțit între asociația de proprietari și primărie. Locatarii trebuiau să contribuie în funcție de venituri: de la 10% până la 30%, restul până la 40% fiind acoperit de municipalitate.


link la articol - [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:08, 19 Ianuarie 2017
Daca nu ati beneficiat de anvelopare atunci nu veti plati taxa.
Asociatiile de proprietari aveau obligatia sa asigure 20% din valoarea lucrarilor. Primaria a acoperit cei 20% ai proprietarilor dar nu a reusit sa ii recupereze. Asa ca a hotarat sa impuna o modalitate de recuperare.
Primaria a fost creditor si ca orice creditor urmareste sa isi recupereze banii. Nu este nimic ilegal.
Ideea edilului va genera nemultumire din partea proprietarilor din imobile de locuit in comun,
care au inteles sa execute imbunatatirea si eficientizarea termica a imobilelor prin programul finantat cu fonduri europene,achitand cota parte
Din intentia primarului de obligare a proprietarilor sa achite c/v fonduri europene,rezulta un interes pentru incalcare obligatii initial asumate fata de comunitatea europeana care a pus la dispozitie fonduri nerambursabile
Contractul initial de executie modernizare energetica a fost executat prin fonduri europene nerambursabile,proprietarii avand obligatia sa achite contravaloarea a 20% din costuri executie modernizare energetica
Revenirea asupra clauzelor contractuale si ridicarea pretentiei de obligare a proprietarilor sa achite integral c/v costuri reabilitare va genera nemultumirea acestora si posibil actiuni in instanta
@ynocentta, este vorba despre acoperirea diferentei de 20% pe care trebuia sa o asigure proprietarii si nu despre intreaga valoare.
Primaria a creditat asociatiile cu 20% si nu a reusit sa recupere de la proprietari.
Lumea nu pricepe ca reabilitarea nu este gratuita nici cand este facuta cu fonduri europene si nici in cazul fondurilor de la bugetul local.
Anul trecut am participat inainte de alegeri la o intalnire tovaraseasca intre locuitorii din zona unde locuiesc si primarul Negoita. Pe linga promisiunile obisnuite de prostire s-a pus problema platii de catre proprietari a reabilitarilor facute cu fonduri europene.
A fost intrebat care este schema de finantare, omul a fost sincer si a spus ca cei 20% pe care trebuie sa ii asigure proprietarii vor fi pusi de catre primarie. Iar intrebarea 2 a venit firesc "vor fi obligati ulterior proprietarii sa ii plateasca primariei?". Raspunsul a fost mot-a-mot: "UE urmareste cheltuielilor fondurilor europene timp de 5 ani". Intrebarea 3 "Primaria da proprietarilor in scris o adeverinta ca nu va solicita vreodata banii?", Raspunsul a fost la fel de sincer "NU".
Prin urmare, reabilitarea cu fonduri europene nu este gratuita pentru proprietari, trebuie sa contribuie cu 20%. Peste 5 sau 10 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plătirea de către noul proprietar a lucrărilor de reabilitare termică efectuate anterior cumpărării apartamentului Beni1984 Beni1984 Bună ziua, Am cumpărat recent un apartament, cu creditul Prima Casă. Proprietarul anterior l-a adjudecat prin licitaţie publică - executarea silită a ... (vezi toată discuția)
Anveloparea termica prin programul primariei si ordonanta de urgenta 69 din 30 iunie2010 NCorina NCorina Va rog sa imi explice cineva ''OUG 69/2010 Art 13 (3) Beneficiarul va garanta prin angajament asumat de catre propietari locuintelor unifamiliale sau a ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica 30Corina30 30Corina30 Am fost invitata la Primarie -in calitate de presedinte asocoatie proprietari- pentru reabilitarea termica a blocurilor. Verbal dl. Primar ne-a spus ca nu vom ... (vezi toată discuția)