avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reabilitare termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reabilitare termica

Am fost invitata la Primarie -in calitate de presedinte asocoatie proprietari- pentru reabilitarea termica a blocurilor. Verbal dl. Primar ne-a spus ca nu vom plati cota de 20%, pentru ca o va plati Primaria, in baza "venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie sunt sub castigul salarial mediu net pe economie. Citind Contractul de Mandat, la obligatiile asociatiei de proprietari scria: "sa hotarasca, dupa caz, cu privire la depunera cererii de finantare, a asociatiei de proprietari, pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a sumelor reprezentand cota-parte ce revine in sarcina asociatiei pentru executarea lucrarilor de interventie - sumele avansate de catre autoritatea locala urmeaza a fi recuperate prin taxa de reabilitare termica." Deci, vom plati sau nu? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 11:05, 5 Septembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, nicio primarie nu subventioneaza cota proprietarilor!

Toate povestile cu "proprietarii nu vor plati" sunt doar pentru votantii mai slabi de inger.

Prin lege se prevede ca proprietarii vor plati o cota de 20%, scutiti vor fi cei care au venituri sub anumit nivel la data anchetei sociale pe care ar trebui sa o faca primaria.

Daca veti cauta pe site-ul primariei hotararile consiliului local in privinta recuperarii sumelor achitate de primarie pentru reabilitare veti constata ca exista HCL prin care primaria isi va recupera banii prin diverse metode, bagare la impozitul locuintei sau o taxa separata pentru reabilitare. proprietarii care nu o vor plati vor plati penalitati.

Daca sunteti de prin sectorul 3, Bucuresti, va dau eu nr HCL, daca sunteti din alta localitate cautati pe site-ul autoritatii lcoale "HCL taxa recuperare reabilitare".
Daca ne incadram la cei scuiti ( venituri sub anumit nivel), vom plati? Nu imi vine sa cred ca va acoperii costurile unui bloc cu 4 etaje, 3 scari.
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
30Corina30, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru obtinerea scutirii de la plata trebuie sa semnati o declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie la data semnarii declaratiei.

Trebuie sa pastrati dovezile veniturilor, nu trebuie sa le prezentati decat in cazul in care va sunt solicitate de primarie, nu de asociatie (taloane de pensie, adeverinta de salariat).

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 18 din 4 martie 2009
privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe
Articolul 13
(1) Finanțarea executării lucrărilor de intervenție prevăzute la art. 4 se asigură astfel:
a) 60% din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene;
b) 40% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.
(2) Cota de contribuție proprie a autorităților administrației publice locale se stabilește pe baza unor criterii socio-economice, în limita unei cote de maximum 30% din valoarea executării lucrărilor de intervenție prevăzute la art. 4, și se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz.
(3) Cota de contribuție a asociației de proprietari nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor de intervenție prevăzute la art. 4 și se asigură de către aceasta pe durata executării lucrărilor de intervenție, în baza situațiilor de lucrări.

Articolul 14
(1) Prin excepție de la prevederile art. 13 alin. (3), autoritățile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către asociațiile de proprietari, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, cu recuperarea sumelor în condițiile alin. (3) și (5)-(10).
(2) Prin excepție de la prevederile art. 13^1 alin. (2), autoritățile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către asociațiile de proprietari, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, finanțarea cheltuielilor aferente cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, conform art. 13^1 alin. (3), pentru activitățile/lucrările prevăzute la art. 13^1 alin. (1), cu recuperarea sumelor în condițiile alin. (4)-(7) și (10).
(3) Sumele avansate de către autoritățile administrației publice locale pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari, menționată la alin. (1), se recuperează din fondul de reparații constituit în acest sens, în condițiile art. 13 alin. (3). În cazul în care aceste sume nu au fost integral recuperate din fondul de reparații până la recepția la terminarea lucrărilor, recuperarea sumelor rămase se realizează prin taxa de reabilitare termică, stabilită prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz.
(4) Sumele avansate de către autoritățile administrației publice locale pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari, menționată la alin. (2), se recuperează din fondul de reparații sau prin taxa de reabilitare termică, stabilită prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz.
(5) Taxa de reabilitare termică, prevăzută la alin. (3) și (4), se fundamentează în funcție de sumele avansate de către autoritățile locale pentru asigurarea cotei de contribuție aferente proprietarilor, în raport cu cotele-părți indivize din proprietatea comună aferentă fiecărei proprietăți individuale.
(6) Durata și modalitatea în care pot fi recuperate, prin intermediul taxei, sumele avansate conform alin. (1) și (2) se stabilesc prin hotărâre a consiliilor locale sau a Consiliului General al Municipiului București și a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, neputând depăși 10 ani de la data recepției la terminarea lucrărilor.
(7) Taxa pentru reabilitare termică se urmărește și se execută în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(8) Prin excepție de la prevederile alin. (3), sumele avansate de autoritățile administrației publice locale pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a asociațiilor de proprietari, prevăzute la art. 13 alin. (3), sunt considerate cheltuieli de natură socială și nu se recuperează de la următoarele categorii de proprietari, persoane fizice:
a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreținere;
b) persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie;
c) veterani de război și soți/soții supraviețuitori/supraviețuitoare ai/ale acestora;
d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie.

(8^1) Prevederile alin. (8) se aplică în mod corespunzător și programelor finanțate din fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene în condițiile stabilite prin documentele procedurale specifice implementării programelor operaționale.
(9) Sumele destinate finanțării cheltuielilor menționate la alin. (8) majorează cota de contribuție care revine bugetului local, prevăzută la art. 13 alin. (3), în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetele locale.
(10) Sumele avansate în condițiile legii de către autoritățile administrației publice locale pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari pentru executarea lucrărilor de intervenție la blocurile de locuințe, nerecuperate la data înstrăinării sub orice formă a apartamentelor, se recuperează de la noul proprietar.
[ link extern ]

Gasiti mai multe informatii aici
[ link extern ] /
Multumesc. O seara placuta.

cyan a scris:

Doamna, nicio primarie nu subventioneaza cota proprietarilor!

Toate povestile cu "proprietarii nu vor plati" sunt doar pentru votantii mai slabi de inger.




Cu regret trebuie sa precizez ca au existat lucrari de reabilitare imobile de locuit in comun,in capitala,in care de la bun inceput s-a precizat ca primaria suporta integral contravaloare reabilitare si asa a fost
La imobil de 10 etaje,4 scari ,a fost inlocuita toata tacaria usi ferestre,balustrade,usi interioare ghene,etc
Au fost ceva probleme la programare inlocuiri tocarie interioara,discutii la inlocuirea termopanelor de la balcoane,dar proprietarii nu au avut de achitat bani

Interventie moderator:
@ynocentta, nu mai scrieti mesaje offtopic in mesajele utilizatorilor!
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Intrebare pentru un prieten - plata diferentiata reabilitare in functie de venituri Anghelescu Anghelescu Aseara un prietre administrator de bloc, imi spunea ca a finalizat \"dosarul pentru reabilitarea blocului\",pentru a fi depus la primaria de sector. Imi ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea problema: cu asociatia de proprietari: ... crina1956 crina1956 Buna ziua, am urmatoarea problema: cu asociatia de proprietari: vreau sa vad contractul de modernizare a liftului incheiat intre asociatia de proprietari si ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termică a blocurilor - taxă asupra celor ce au beneficiat adrianfltm adrianfltm Bună ziua,, Eu sunt din Timișoara și, mai nou, primarului nostru i-a venit o idee .. năstrușnică [b]<<Timișorenii vor plăti o taxă de ... (vezi toată discuția)