avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare atributii, fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare atributii, fisa postului

Buna ziua,
Ma confrunt la locul de munca cu urmatoarea situatie: in prezent, desfasor o activitate de vanzari, incheiere de contracte si colectare de creante (facturi neincasate) pe teren, folosind autoturismul propriu, pentru care mi se deconteaza combustibilul.

Motivand chipurile lipsa de eficienta a activtatii de teren (ca nu se incaseaza suficient, ca nu se fac suficiente contracte) angajatorul vrea sa renunte la actiivtatea de teren si sa ma mute, cu caracter permanent (modificand contractul si fisa postului) intr-un birou, unde sa fac acelasi lucru pe care il fac pe teren (vanzari si colectari) dar strict prin telefon, mail (sa sun clientii, sa le propun oferte, sa-i amenint sa plateasca, etc), urmand sa adauge prin fisa postului si alte atributii care sa suplineasca lipsa de personal din birou (doua colege tocmai si-au dat demisia). Mentionez ca, la birou, datorita specificului activitatii, e o intensa activitate cu hartiile, corespondenta si baze de date, intocmiri de dosare de rau platinici pentru Juridic care in prezent nu are acoperire de personal (ar fi necesar un operator de baze de date, asistent manager, whatever, care sa se ocupe numai de asa ceva, iar ei nu vor sa angajeze)

Temerea mea este ca, modificand contractul si fisa postului angajatorul imi poate impune, prestarea suplimentara a unor astfel de activitati, pe langa activitatea curenta, ca sa nu mai aduca oameni.
Avand in vedere ca, din punct de vedere legal, in fisa postului se poate trece cam orice, ce ma sfatuiti sa fac? Ma gandesc sa-mi dau demisia si sa-mi caut altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2017
kres, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:03, 13 Septembrie 2021
@freelis, nu ai un raspuns, te rog, la problema mea, ridicata mai sus?
Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Puteti ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a felului muncii.
@freelis, iti multumesc pentru raspuns, dar tot mi-e neclar ceva.

In cazul meu, daca angajatorul muta salariatul de teren in birou si ii pune in carca, suplimentar (pe langa activitatea de identificare clienti, contractare, collection), prin fisa postului, munca pe care o faceau alte doua persoane care, in prezent, au plecat din firma (activitati de birou, copii xerox pentru pregatire dosare rau platinici de trimis in instanta, introducere in baze de date, corespondenta, etc) se modifica sau nu felul si natura muncii in sensul prevazut de Codul muncii (ca locul prestarii muncii, clar se modifica)???

Aceste activitati suplimentare, desigur au legatura cu munca din fisa de posta actuala (cea a activitatii de teren) dar ea se realizeaza, dat fiind specificul activitatii si volumul ridicat de munca cu resursa umana suplimentara (cu studii medii) in sediu, pe care angajatorul refuza sa o mai angajeze. Deci, practic, oamenii care ne asigurau suportul pe partea de hartzogaraie din sediu, in prezent nu mai sunt (au plecat) iar angajatorul s-a gandit el sa ne mute pe noi in sediu, sa tinem legatura cu clientii pe telefon si sa le facem tot noi treaba celor doua colege care au plecat.

Ori, in situatia asta, contractul pe care noi l-am semnat initial, ca agenti de teren, nu mai e ok, pentru ca se adauga chestii suplimentare in fisa postului care trebuie renegociate.

Daca aceste atributii noi (de salariati cu studii medii) sunt clar identificabile in noua fisa a postului, insotita de act aditional, poate refuza angajatul semnarea actului aditional cu modificarea fiesei postului? E pasibil de sanctiune in acest caz?

multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2017
kres, utilizator
In opinia mea, vi se modifica felul si natura muncii .

Daca aceste atributii noi (de salariati cu studii medii) sunt clar identificabile in noua fisa a postului, insotita de act aditional, poate refuza angajatul semnarea actului aditional cu modificarea fiesei postului? E pasibil de sanctiune in acest caz?


Salariatul poate refuza semnarea actului aditional, insa va trebui sa se astepte la sicane/presiuni din partea angajatorului pentru a -si da demisia.

De asemenea, unii angajatori pot decide chiar concedierea salariatilor.
@freelis, multumesc pentru raspuns
Cam asa sta treaba, au inceput deja cu presiunile. E clar.

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog ,o angajata si-a reluat activitatea din concediu crestere copil,personal contractual, conducerea are voie sa ii schimbe atributiile din fisa postului , ... (vezi toată discuția)
Aptitudini profesionale petrulili petrulili Angajatul, a fost internat la psihiatrie in luma mai, iar in august se doreste intoducerea de atributii de relatii cu publicul, desi angajatorul a fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Nota interna vs. fisa postului Bianca P Bianca P Buna seara Am primit o nota interna in care se cere sa efectuez o activitate care nu este trecuta in fisa postului.Atributiile noi nu ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)