avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Schimbare contabil, contabilul vechi refuza orice ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Schimbare contabil, contabilul vechi refuza orice colaborare

Buna ziua,

In luna noiembrie am schimbat contabilul cu care am lucrat 3 ani. Dupa ce am plecat acesta s-a suparat si momentan nu mai vrea sa colaboreze sub nici o forma cu mine sau cu noul contabil pentru preluarea de situatii.

Exista vreo lege care stipuleaza ca datele lucrate de contabil trebuiesc arhivate electronic si puse la dispozitia clientului in cazul in care le solicita?

Mi-a predat doar baza de date a revisalului nu si arhiva completa pe acesti ani si mi-a zis ca a sters firma din sistem. Se poate face asa ceva?

Daca am nevoie de o situatie de acolo eu cum pot face?

Va multumesc pentru indrumari.
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 09:57, 19 Februarie 2017
Buna seara,
Conform Ordinului MFP 2634/2015 arhivarea documentelor contabile se poate face pe format de hartie sau electronic, fiind obligatoriu a fi pastrate un anumit numar de ani.
In cazul dvs contabilul respectiv trebuie sa va inmaneze documentele (facturi, registre, etc) arhivate in format scriptic. In situatia in care ati prevazut in contract si forma arhivarii electronice atunci puteti efectua demersuri in acest sens. De obicei nu se inmaneaza in format electronic intrucat nu toate programele de conta sunt compatibile.
Cand solicitati documentele in format scriptic sa solicitati si registrele obligatorii: jurnal, inventar, Cartea mare, de evidenta fiscala. Acestea sa fie completate fizic sau listate din program.
In ce priveste Revisalul nu aveti nevoie de arhiva daca va pune la dispozitie un backup al firmei. Acesta trebuie sa contine absolut toti salariatii si toate modificarile efectuate de-a lungul timpului in situatia lor.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2017
Florin Cioca, Consilier juridic
Am inteles, va multumesc pentru raspuns. Da asa mi-a zis ca a schimbat programul de contabilitate si nu mai poate accesa baza veche de date, plus ca baza de date nu poate fi accesata din orice program.
Aveti toata contabilitatea (actele la dispozitie). Degeaba va da bazele de date ale firmei pentru ca ar trebui sa aveti si programul respectiv, sa stiti si sa il folositi si sa puteti importa datele. Programul se cumpara, utilizarea se invata, dar bazele de date doar contabilul le are si doar pe computerul sau. Le-a sters - s-au pierdut, si gata. Se pot reface din hartiile firmei, dar asta costa.
Nu e problema dvs ca nu poate accesa . De asemenea nici ca a sters firma din sistemul lui .
Arhivarea fiind obligatorie si pastrarea arhivelor de asemenea ,solicitati transmiterea pe hartie a acestora catre reprezentantul firmei la care a lucrat/colaborat (adica dvs) in termen de ...zile , dupa scurgerea acestui termen va veti adresa altor entitati .
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
mottofreee, utilizator
GermanAlex a scris:

Aveti toata contabilitatea (actele la dispozitie). Degeaba va da bazele de date ale firmei pentru ca ar trebui sa aveti si programul respectiv, sa stiti si sa il folositi si sa puteti importa datele. Programul se cumpara, utilizarea se invata, dar bazele de date doar contabilul le are si doar pe computerul sau. Le-a sters - s-au pierdut, si gata. Se pot reface din hartiile firmei, dar asta costa.


cum poti demonstra ca doar contabilul le are? de mai multi contabili legati la un server comun prin care poate inregistra si verifica oricine (dintre angajatii de la contabilitate) in format electronic arhiva cu inregistrarile contabile ai auzit? ce pregatire profesionala ai?

Alte discuții în legătură

Se pot inlocui avizele de marfa pe hartie cu documente electronice? anmdumitrache anmdumitrache Buna ziua. Se pot inlocui avizele de marfa pe hartie cu documente electronice, astfel incat la un eventual control al diferitelor entitati de control pe ... (vezi toată discuția)
Pot tine nir-urile si fisele de magazie doar in programul de gestiune? Eusebiu85 Eusebiu85 Buna ziua, 1. Pot tine NIR-urile si fisele de magazie doar in programul de gestiune? 2. Cand imi recomandati sa le listez si sa le semnez? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Arhivare facturi danielandrei danielandrei Este obligatoriu ca facturile emise cu ajutorul unui soft de facturare online,dar fara semnatura electronica sa fie imprimate si pastrate in dublu ... (vezi toată discuția)