avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

Tatal care plateste pensia alimentara desi nu are loc de munca si nici un alt venit poate sa fie dat in judecata pt marirea pensiei alimentare ,platita cu sfintzenie in fiecare luna timp de 15 ani ,ori de cate ori "mama" copilului vrea sa mai infiga cutzitul in rana deschisa cu ani in urma?
Ma explic:in ultimi ani tatal platitor de pensie nu a avut nici un venit,pensia fiind platita de catre mama acestuia dintr-o amarata de pensie de muncitor,relatiile cu copilul primitor de pensie au fost sporadice.In vara aceasta copilul a fost dus in strainatate de catre matusha lui(sora tatalui platitor)pt vacanta ,initial era pt 2 luni dar pana la urma datorita comportamentului rau al copilului aceasta vacanta s-a limitat la 2 saptamani .Datorita faptului ca s-au facut comentarii catre o vecina(care a dus mai departe povestea ) din partea familei tatalui platitor asupra comportametului copilului pe timpul celor 2 saptamani si trimiterea acestuia acasa ,pe "mama" copilului a deranjat-o adevarul si faptul ca i se strica imaginea de inger a copilului (nici pe departe )si ca acesta a aflat de fapt adevaratele motive din care s-au despartit parintii (90% din vina fiind a "mamei"sale)aceasta a incalcat acordul tacit si a cerut instantei majorarea pensiei alimentare,uitand ca doar pt cele 2 saptamani de strainatate cu copilul s-au cheltuit in jur de 500 (cincisute)euro (drum,reconstructie dinte,tratament fatza,haine.mancare,agrement)plus ca din partea familiei tatalui platitor in ultimii ani intotdeauna s-au facut cadouri sub forma de bani,bunuri sau haine.Copilul in cauza urmeaza o forma de invatamant F.F.fiind in clasa a 8-a (are 16 ani si 10 luni),scoala de la care lipseste datorita "vietii nocturne" pe care o duce iar pe perioada de primavara-vara mai si lucreaza in constructii.
Vi se pare normal ca o "mama" care si-a lasat copilul sa lipseasca de acasa cu noptile avand 9-10 ani si care nici acuma nu il poate controla atunci cand ii cere bani de tzigari(1 pachet pe zi)si de bautura (de la 6 beri in sus)sa fie "aparata"de lege si sa faca din viata tatalui platitor un infern mai mare decat l-a facut povestindu-l la lumea intreaga si batjocorindu-l?Acesti tati chiar nu au nici o lege care sa ii apere de razbunarea ,reaua credinta a fostelor sotii acum recasatorite doar din interes?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:39, 16 Septembrie 2009
indiferent cum este copilul, bun sau rau, tatal este obligat sa-i plateasca pensia obligatoriu pana la 18 ani si daca isi continua studiile, pana la 26 ani.
daca tatal nu are loc de munca, pensia i se va calcula in functie de valoarea salariului minim pe economie.

av.m.vasilescu
Nu este stabilit ca pensia sa se plateasca atata timp cat copilul studiaza dar sa nu depaseasca varsta de 25 de ani?
rasapunsul care l-am primit nu este la intrebarile adresate. :(
pensia alimentara se plateste pe durata studiilor copilului .
daca copilul dvs va urma de ex si cursurile unei facultai, dvs sunteti obligat sa-i platiti pensia alimentara pana la finalizarea studiilor .
cu exceptia cazului in care fiul dvs urmeaza cursurile serale /FF/ si se si angajeaza .

majorarea pensiei alimentare poate fi solicitata in instanta de catre ex-sotia dvs ., dar daca nu aveti un loc de munca stabil sunt putine sanse sa i se dea castig de cauza doamnei .
cadourile facute copilului si banii cheltuiti cu acesta in vacanta , nu va scuteste de obligatia platii pensiei alimentare .
Pensia alimentara se stabileste de instanta, la solicitare, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinere sau nevoile celui care oprimeste . Neavand un loc de munca, nu are ex-sotia dupa ce sa solicite majorarea pensiei .



Conform codului familiei " pensia alimentara " de fapt pensie de intretinere lunara se achita lunar de unul din parinti, numai in baza unei horariri judecatoreti ramase difinitive.
Aceasta pensie de intretinere lunara in favoarea minorului de achita pina la virsta de 18 ani, iar daca continua studiile pina la virsta de 25 de ani, dar nu mai mult de aceasta.
Indiferent de atitudinea copilului acesta obligatie se achita, iar daca mama nu i si indeplineste obligatiile de crestere si educare a minorului acest lucru il va constatat o instanta de judecata sau asociatiile pentru protectia minorului si vor dispune in consecinta.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pe durata vacantei anca.irina anca.irina buna ziua!as avea o intrebare am implinit 18 ani si acum sunt studenta(la o forma de invatamant de stat)tatal meu nu este de acord sa-mi acorde pensie ... (vezi toată discuția)
Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)