avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen prescriptie anulare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen prescriptie anulare testament

Va rog, care este termenul de prescriptie a unui testament autentic de catre colateralii privilegiati. Precizez ca nu am grad de rudenie cu testatorul. La art 1076 alin 2 cod civil nu spune termenul exact doar ca acesta curge de la data la care au luat cunostinta de dispizitia testamentara. Poate ma lamureste cineva. Multuesc!
Cel mai recent răspuns: anomis85 , utilizator 13:34, 12 Februarie 2017
Buna seara,
Termenul incepe sa curga de la data deschiderii succesiunii (de la data decesului) si durata termenului este cea stabilita de art 1103 Cod civil
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
3 ani.

Art. 2517 Cod civil - Termenul prescripției este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
Multumesc, adica 1 an?
Sau 3, cum e pana la urma?
Ce vreți? Să-mi schimb părerea după părea cui nu cred că citit cu atenție întrebarea? :)

Ati întrebat despre termenul de prescripție, nu despre ...altceva.

Termenul general de prescripție este de 3 ani. (reglementat de art 2517 C. civ).

El se aplică atunci când legea „nu prevede un alt termen”.
Sau, ca să vă citez exact pe dvs., atunci când articolul de lege pe care chiar dvs. l-ați găsit „nu spune termenul exact” :)

De fapt, la nivel de ...nuanțe ceva mai adânci, nici termenul despre care a grăit din viteză colegul mai sus, nu-i lipsit de importanță pe o speță de anulare a unui testament. Dar nu este termenul de prescripție al acțiunii în anulare. Cine sunteți? Beneficiarul testamentului?
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2017
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Care este termenul de optiune succesorala? sha sha Buna ziua Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala. Multumesc (vezi toată discuția)
Recurs Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)
Notarii din zonă refuză să vizeze spre neschimbare un testament olograf descoperit la câțiva ani de la decesul testatorului. există termen de prescripție în această situație? gaby83 gaby83 Va rog mult sa-mi raspundeti daca exista un termen de prescriptie a vizarii spre neschimbare a unui testament olograf descoperit mai tirziu la citiva ani de ... (vezi toată discuția)