avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Pot ataca un act in contencios administrativ?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Pot ataca un act in contencios administrativ?

O institutie publica mi-a incalcat un drept de-al meu pe care o lege este in favoarea mea. Legea care imi da drept mie este de fapt un ordin de la un minister publicat in M.O.

Functionarul public de la institutia publica, nu s-a conformat si nu a respectat dreptul meu ce imi este garantat prin ordinul ministerului.

Acum eu doresc sa stiu daca in contencios administrativ, pot sa atac actul emis de catre functionarul public de la institutia publica? Sau trebuie sa fac plangere penala pentru abuz in serviciu?
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 20:20, 13 Februarie 2017
Puteti formula actiune in contencios administrativ fata de un act emis de o autoritate publica.
Aceasta nu exclude posibilitatea dvs. de a formula o plangere penala in cazul in care apreciati ca sunt indeplinite conditiile pentru un eventual abuz in serviciu.
Nu ar trebui ca ma intai sa fac o contestatie la conducerea institutiei? In cazul in care conducerea (directorul) mentine actul emis de catre respectivul subalternul sau, atunci sa formulez actiunea in contencios administrativ fata de actul emis de respectiva autoritate publica?
Se formuleaza mai intai contestatia de care spuneti - procedura prealabila - care, in functie de organizarea institutiei publice, este solutionata sau nu de conducatorul acesteia.
Legea nr. 554/2004
Art.1 (1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.
Art.2 i) refuz nejustificat de a solutiona o cerere - exprimarea explicita, cu exces de putere, a vointei de a nu rezolva cererea unei persoane; este asimilata refuzului nejustificat si nepunerea in executare a actului administrativ emis ca urmare a solutionarii favorabile a cererii sau, dupa caz, a plangerii prealabile;
j) plangere prealabila - cererea prin care se solicita autoritatii publice emitente sau celei ierarhic superioare, dupa caz, reexaminarea unui act administrativ cu caracter individual sau normativ, in sensul revocarii sau modificarii acestuia;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contencios administrativ sau comisia de arbitraj? emillius emillius Buna ziua, Intr-o problema cu o institutie publica, actiunea in contencios administrativ este diferita de cea in Comisia de arbitraj a autoritatii ierarhic ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre actul administrativ Cool_username Cool_username Daca printr-un act administrativ se incalca o norma penala, dispozitia respectiva se ataca tot la sectia de contencios administrativ a instantei (avand in ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta impotriva unei institutii publice centrale EMIL NEGRU EMIL NEGRU Am fost demis din functia de director coordonator si vreau sa chem in instanta ministerul pentru ca demiterea a fost ilegala.Cum procedez ?: (vezi toată discuția)