avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Este gradinita considerata loc public?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Este gradinita considerata loc public?

Am o mare nedumerire, daca gradinitele de stat sunt considerate a fi locuri publice. Din cate stiu eu, locurile publice sunt locurile in care are acces toata lumea iar din cate stiu in gradinite nu poate intra oricine si oricand, la fel de bine cum nu se poate fuma in astfel de locuri (nefiind zic eu publice)

Imi puteti spune mai precis cu trimitere la un cod/lege care sa prevada ca unitatile de invatamant prescolare sunt sau nu locuri publice? Sau daca aveti o opinie mai pertinenta in acest sens.
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 13:31, 16 Februarie 2017
loc public - loc care, prin natura sau destinaţia lui, este întotdeauna accesibil publicului chiar dacă nu este prezentă nici o persoană; orice loc accesibil publicului, dacă în momentul săvârşirii faptei prevăzute de legea penală, publicul avea acces în locul respectiv; loc neaccesibil publicului în care s-a comis o faptă cu intenţia ca ea să fie auzită sau văzută şi dacă acest rezultat s-a produs faţă de două sau mai multe persoane; adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu excepţia reuniunilor ce pot fi considerate că au caracter de familie datorită naturii relaţiilor dintre persoanele participante (art. 152 C. pen.). Săvârşirea unor infracţiuni în loc public constituie o circumstanţă agravantă (de ex., furtul calificat comis într-un loc public) sau chiar un element constitutiv al infracţiunii (de ex., calomnia).


Detalii: [ link extern ]
Multumesc frumos dna Ionica. Imi puteti spune daca se considera loc public si din punct de vedere penal?

Faptă săvârşită în public

Fapta se consideră săvârşită în public atunci când a fost comisă:

a) într-un loc care prin natura sau destinaţia lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nicio persoană;

b) în orice alt loc accesibil publicului, dacă sunt de faţă două sau mai multe persoane;

c) într-un loc neaccesibil publicului, însă cu intenţia ca fapta să fie auzită sau văzută şi dacă acest rezultat s-a produs faţă de două sau mai multe persoane;

d) într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu excepţia reuniunilor care pot fi considerate că au caracter de familie, datorită naturii relaţiilor dintre persoanele participante.
Dacă este vorba despre o grădiniță de stat, înseamnă că este o instituție publică:
vezi [ link extern ]

Institutie publica

In sensul prevederii art.135 pct.5 din Constitutia Romaniei, toate persoanele juridice infiintate prin acte de putere sau de dispozitie ale autoritatilor publice centrale sau locale in scopul realizarii unor activitati fara caracter comercial sau pentru indeplinirea unui serviciu public nepatrimonial.

Cele mai multe instituti publice sunt finantate, in totul sau in parte, de la bugetul de stat sau bugetele locale.

Spre exemplu:
- universitatile de stat,
- teatrele de stat,
- muzeele de stat,
- spitalele statului,
- policlinicile,
- unele institute de cercetare, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc public Adrian Voican Adrian Voican Buna seara.Considerati ca se poate retine ca o fapta de furt comisa intr-o scoala militara, este comisa intr-un loc public? (vezi toată discuția)
Furt in afara unui bar - furt in loc public? florinflori florinflori Se considere ca furtul comis in afara unui bar, la o apropiere mica de bar, este comis intr-un loc public? adica intarea in bar este accesibila publicului si ... (vezi toată discuția)
Incadrare fapta. infractiune? VelvetRopes VelvetRopes Buna ziua! As dori sa ma ajutati, daca se poate, cu incadrarea unei fapte. In special as dori sa stiu daca poate constitui temei pentru comiterea unei ... (vezi toată discuția)