avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită EXECUTARE SILITA-DEBITOR DECEDAT
Discuție deschisă în Executare silită

EXECUTARE SILITA-DEBITOR DECEDAT

Buna ziua

Am primit la adresa o somatie din partea unui executor judecatoresc pt o suma ce o avea de achitat tatal meu.
tatal meu a decedat in aprilie 2015,iar data dosarului de ex silita este 29.12.2016
In aceasta situatie ,eu ca si mostenitor va trebui sa achit aceasta valoare sau se pot aplica dispoziitiile art 67,aln 1, Ncpc.?
cum ar trebui sa procedez in situatia mentionata?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters416386 , utilizator 16:47, 16 Februarie 2017
Contestati executarea silita in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta.

Contestaţia la executare-NCPC
Art. 714
Termene
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:
1. contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care îl contestă;
2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
3. debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.

Art. 1114-NCC
Efectele acceptării
(1) Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:
a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;
b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;
c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
(4) În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.

imi puteti spune unde pot depune contestatia?
ce pasi trebuie urmati
Daca nu au trecut 15 zile de la primirea somatiei de la executor formulati contestatie la executare si o depuneti la judecatoria care a incuviintat executarea silita( probabil ati primit-o impreuna cu somatia) Gasiti pe net modelul, aratati ca debitorul a decedat . Daca sunteti obligata sau nu sa achitati dvs. creanta depinde in ce consta titlul executoriu.Ce reprezinta? Credite neachitate?
da. este vorba de un credit la o instituti financiara(icredit,sau ceva e genul)
eu astazi am gasit somatia.
am nevoie de un avocat?

valoarea creantei este de 1000 lei
pe plic este mentionata data de 24 ian,insa la adresa nu locuieste nimeni
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2017
tatianahoanca, utilizator
Ce motiv aveti de contestatie ?

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Datorii la banca pierd casa? creata3112 creata3112 Buna ziua Ma intereseaza daca cineva are datorii la stat si este bagat in Biroul de credit (dat la o firma recuperatoare) si intre timp mosteneste o parte ... (vezi toată discuția)
Un credit de nevoi personale se mosteneste? GeaninaC GeaninaC Bună seara, am nevoie de sfaturi de la cineva care a trecut prin aceeași situație și/sau cineva care deține cunoștințe în ... (vezi toată discuția)