Rog comunitatea daca ma poate ajuta cu un sfat!
In 2005 impreuna cu sotul meu am cumparat cu contract de vanzare cumparare un imobil in paragina al unchiului meu pastradui-se acestuia, respectiv sorei acestuia(bolnava pusa sub interdictie)si sotiei acestuia(bolnava de Althzaimer cu certificat de handicap )dreptul de uzufructuari.
Casa este compusa din doua apartamente(parter+demisol)
Am luat o rata bancara pe 20 ani ne-am vandut masina proprie si cu munca sotului am facut imbunatatiri totale in toate spatiile inclusiv spatiul demisolului care era total nelocuibil(dependinte, magazii depozitare lemne spalatorie etc)
In 2007 sotul a decedat si partea lui (respectiv jumatate) a fost dobandita prin succesiune celor trei copii minori(3, 5, 7ani) si respectiv mie (sotia defunctului).
Intre timp sora unchiului (care la acea data era tutorele ei) a fost mutata cu domiciliul(respectiv buletinul) din locuinta (Timisoara) in Gorj unde o persoana straina mie a devenit tutorele acesteia. Asupra matusii mele in varsta de 84 ani rapusa de Altzaimer si paralizata total (din 2008) am dobandit un act de curator in urma acordarii actului de handicap grav. In aceste conditii am considerat (de comun acord cu unchiul)ca o solutie pentru mine si copiii mei, inchirierea demisolului, transformat in apartament (apartament care se dorea a fi locuit de familia mea inaintea tragediei mortii sotului...)
In contextul bolii matusii(care are nevoie de supraveghere permanenta) am cazut de comun acord cu unchiul ca eu si copiii mei sa ramanem in parterul locuintei neafectand spatiul locuibil al acestora deoarece spatiul apartamentului casei este compus din 4 camere mari dintre care acestia au ocupat 2 iar pana la venirea noastra celelalte doua erau neocupate de catre acestia.
Problema de care m-am lovit in momentul in care am dorit sa inchei un contract de inchiriat a fost ca eu nu am dreptul sa beneficiez de chirie ci doar persoanele care poseda drept de uzufruct pe spatiu.
Rog pe aceasta cale ca persoanele competente sa-mi sugereze o idee de rezolvare a situatiei deoarece consider ca nedrept sa fiu lipsita de aceasta posibilitate din moment ce acest spatiu nu putea fi valorificat fara investitiile pe care le-am facut eu si familia mea. Am inteles ce inseamna dreptul de uzufruc viager dar in acest context nu exista nici o posibilitate legala pentru mine?
Daca uzufructul se intindea asupra intregului spatiu de locuuit atunci pentru a inchiria aveti nevoie de acordul beneficiarilor dreptului de uzufruct. Oricum dv. avind nuda proprietate a imobilului aveti si un drept de dispozitie asupra lui mai ales ca cele doua camere de la parter nu sunt folosite de uzufructuari, iar proprietarul este cel in drept sa incaseze chiria
Deci este litera de lege si nu exista nici o restrangere in anumite situatii? Adica platesc 2miliarde pentru casa apoi fac imprumut bancar (recunosc ca am fost ajutata de prieteni sa achit banca urmand ca sa restitui suma fara dobanda bancii pe 20 de ani) iar uzufructuarii beneficieaza de chiria spatiului pe care nu l-au ocupat la propriu (:sorry: da stiu ca uzufructul figureaza in acte pe tot spatiul casei) Problema este ca am de-a face cu doua persoane puse sub interdictie si cu a treia care are 80 ani si nu poate fi luata in seama o renuntare la acest drept in fata notarului fara o hartie de la medicul de familie, in care sa se specifice ca este ok, iar unchiul sufera si el la varsta asta de lacunarism cerebral si suspiciune de althzeimer sau dementa mixta degenerativa. Deci sa ma lupt cu autoritatile tutelare si cu morile de vant?
Pe ce perioada este uzufructul? Daca unchiul ar fi de acord, o renuntare expresa mi s-ar parea calea de urmat. Daca nu, incercati sa va intelegeti cu el, astfel incat sa impartiti chiria, sau sa o percepti dvs pe toata in contul investitiilor facute.
Uzufructul este pe viata, dar cu persoana mutata in gorj si cu tutore strain ce fac? am nevoie de aprobarea autoritatilor tutelare de acolo si acestea cu siguranta nu vor "nendreptatii" bolnava de chirie.