avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru part time
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru part time

Buna seara,

As vrea sa lucrez part time, pentru a ma putea dedica si cresterii copiilor mei, ce vor incepe scoala din toamna. Vreau sa stiu daca exista un cadru legal care sa imi permita sa lucrez part time. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:43, 19 Februarie 2017
Cadrul legal art.103 - 107 C.mun.

Art. 104
(1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.

(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.
(3) Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si
alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.
(4) Atunci cand nu exista un salariat comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.
Multumesc. Dar as vrea sa stiu care sunt conditiile de pe urma carora pot beneficia de contract de munca cu program partial, o conditie speciala asemanatoare viitoarelor mame. Gravidele beneficiaza de program prescurtat in perioada de dinaintea nasterii. Eu pot beneficia de aceleasi conditii, doar ca sa grija de copii?
1. OUG 96/2003
Art. 13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Prin urmare, indiferent de durata timpului de munca mentionata in c.i.m., salariata gravida are dreptul la reducerea cu 1/4 a duratei acestuia.

2. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca mentionat in c.i.m.- norma intreaga sau timp partial.

art.2 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara."
.....

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala). Asadar, poate beneficia de aceasta indemnizatie orice persoana care a realizat in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, venituri realizate in baza oricarui tip de c.i.m. indiferent de durata timpului de munca.

In speta, perioada in care ati lucrat cu timp partial nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC

2. Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie: Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului tgf tgf Buna ziua, Va rog daca se poate un sfat. Cand am aflat ca sunt gravida si am solicitat o adeverinta am constatat ca sunt angajata si trecuta in contractul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizație pentru creșterea copilului florentina_dumitru7 florentina_dumitru7 Bună seara! Aș vrea să mă lămuriți în ceea ce privește indemnizația pentru creșterea copilului, vă rog. La momentul angajării, în urmă cu trei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Acuarella Acuarella Buna seara! As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului daca am un program de lucru de 4 ore. Multumesc! (vezi toată discuția)