avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Abuzul in serviciu, in forma de la art.297, alin.1 Cod ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Abuzul in serviciu, in forma de la art.297, alin.1 Cod penal, a fost dezincriminat !?

Buna ziua.

In opinia mea abuzul in serviciu ,in forma de la art.297, alin.1 Cod penal, a fost dezincriminat. Pana acum nu am gasit nici un text de lege sau un argument convingator care sa contrazica acest lucru.
Daca aveti argumente contrare va invit sa le prezentati pentru a ne putea lamurii care este situatia acestui text de lege prevazu la art.297, alin.1 Cod penal.

ARGUMENTELE MELE SUNT:

1. Nu trebuie facuta confuzie intre atributiile Curtii Constitutionale, atributiile legiuitorului si atributiile ICCJ.

2. Nu exista nici un temei legal care sa dea dreptul Curtii Constitutionale sa pronunte decizii de interpretare, de modificare sau completare a legii supuse controlului.

3. Art.2, alin.3) din Legea 47/1992 prevede clar ,,Curtea Constituţională se pronunţă numai asupra constituţionalităţii actelor cu privire la care a fost sesizată, fără a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului''.

4. Textul declarat neconstitutional nu poate fi pus in acord cu Constitutia Romaniei de catre chiar Curtea Constitutionala, in locul legiuitorului, prin hotararea pronuntata.

5. Art. 126 alin.3) din Constitutia Romaniei prevede clar ca ,, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale.''

6. Daca Curtea Constitutionala ar pronunta decizii de interpretare ar insemna sa avem doua instante care dau interpretari de lege si atunci s-ar pune intrebarea ,,ce facem daca ambele se pronunta asupra aceleiasi chestiuni'' si dau interpretari diferite ?

7. Art. 1, alin.4) din Constitutia Romaniei prevede clar ca ,,Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.''

8. Art. 1, alin.5) din Constitutia Romaniei prevede ca ,,În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie''.

9. In concluzie, Curtea Constitutionala nu poate da decizii de interpretare in locul ICCJ, nu poate pune textul supus controlului in acord cu Constitutia in locul legiuitorului, nu poate modifica sau completa legi si nu poate face nimic din ceea ce nu este dat in atributia sa prin lege.

10. Din moment ce exceptia de neconstitutionalitate ridicata a fost admisa este evident ca instanta a considerat textul legii supus controlului ca fiind neconstitutional (chiar daca doar o parte a acelui text), astfel ca si-a incetat aplicabilitatea la 45 de zile dupa publicarea hot Cc in MO intrucat puterea legislativa nu a pus textul legii in acord cu Constitutia Romaniei.

Multumesc. astept pareri.

Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2017
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Notiunea de abuz in serviciu omega1969 omega1969 Buna seara, Am nevoie de o opinie in plus. Art. 297 CP este abrogat in prezent, sau nu? Multumesc. Un articol din Cotidianul: Potrivit art. 147 din ... (vezi toată discuția)
Dezincriminarea insultei si calomniei vs decizia c. c. nr. 62/2007 Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Constituie declararea neconstitutionalitatii unui text normativ o restitutio in integrum, reintoarcere la starea anterioara ? 1.1. Discuţia nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii Thunder42 Thunder42 Daca vom analiza prevederile legii procesual penale observam ca se enunta obligativitatea in aplicare a solutiilor pronuntate pe temeiul art.414 indice 2 ... (vezi toată discuția)