Un angajator doreste sa introduca in contractul de munca o clauza prin care angajatului ii este interzis sa lucreze si pentru un al angajator, prin cumul, in acelasi domeniu de activitate pe durata cit se afla cu acesta in raport de munca. Clauza este asemanatoare cu clauza de neconcurenta ( care opereaza dupa incetarea raportului de munca ).
Este legala clauza contractuala prin care se interzice acest cumul? Daca da, care sunt conditiile de validitate ale acesteia?
Art. 11. [clauze prohibite]
Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.
Art. 35. [cumulul de funcţii]
(1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.
(3) Salariaţii care cumulează mai multe funcţii sunt obligaţi să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.
Astfel, potrivit art. 41 alin. (1) din Constitutia Romaniei, "dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei si alegerea locului de munca sunt libere".
da, este legala.
este dreptul angajatorului de a-si proteja afacerea, neincalcand totusi salariatului dreptul constitutional la munca.
deci, puteti sa lucrati si in alta parte cu conditia ca activitatea desfasurata acolo sa nu aiba nici o legatura cu cea desfasurata la locul de munca.
Art. 21. – (1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei
indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă. (Legea nr. 371/2005).
in concluzie, pe durata desfasurarii contractului de munca angajatorul va putea apela la clauza de confidentialitate prevazuta in art.26 din codul muncii.
Daca este vorba de clauza de neconcurenta, fiind vorba de CIM cu norma intreaga, consider ca este legala, dar trebuie sa aveti in vedre dreptul d-voastra de a primi o indemnizatie lunara de 50% din salariu din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare, atat pe durata CIM cat si dupa incetarea acestuia,in cazul acestei clauze.
Daca este vorba de CIM cu timp partial de munca, nu este legala o asemenea prevedere.
In urma modificarii art. 21 din Codul muncii prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, “perioada de neconcurenta” se poate situa numai ulterior incetarii contractului individual de munca, astfel, angajatul nu poate fi obligat pe durata derularii raporturilor de munca sa respecte obligatia de neconcurenta stabilita prin respectiva clauza.
Clauze
malice
Poate o firma sa-mi interzica dreptul de a profesa dupa programul de lucru si in timpul liber pe durata CIM ,in acelasi domeniu in care sunt angajat la firma ... (vezi toată discuția)