Un angajator doreste sa introduca in contractul de munca o clauza prin care angajatului ii este interzis sa lucreze si pentru un al angajator, prin cumul, in acelasi domeniu de activitate pe durata cit se afla cu acesta in raport de munca. Clauza este asemanatoare cu clauza de neconcurenta ( care opereaza dupa incetarea raportului de munca ).
Este legala clauza contractuala prin care se interzice acest cumul? Daca da, care sunt conditiile de validitate ale acesteia?
Potrivit textului de lege citat mai sus (art.21 C.mun.) si pe parcursul executării c.i.m, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
Prin urmare, este perfect legal inserarea unei clauze de acest gen in c.i.m. sau incheierea unui act aditional la c.i.m.
Clauza de neconcurenta îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului; În corelaţie cu alin. 1 al aceluiaşi articol, trebuie specificat că activităţile care se interzic nu pot fi decât cele aflate în concurenţă cu cea/cele prestate de către salariat la angajatorul său, iar nu şi altele.
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- Terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
Clauze
malice
Poate o firma sa-mi interzica dreptul de a profesa dupa programul de lucru si in timpul liber pe durata CIM ,in acelasi domeniu in care sunt angajat la firma ... (vezi toată discuția)