avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pentru o eventuala mostenire,pls ajutati-ma!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pentru o eventuala mostenire,pls ajutati-ma!

Buna ziua...am o nelamurire si sper ca dvs sa ma puteti ajuta...tatal meu a decedat in urma cu 10 ani,bunica mea din partea tatalui este in viata.Apartamentul care il are ii apartine in totalitate.Ceea ce vreau sa va intreb este daca eu si fratele meu avem dreptul la ceva mostenire din partea tatalui meu,cu toate ca bunica nu este decedata.Intre timp,deoarece bunica mea este o persoana care nu tine la noi,la nici un nepot de al ei ne-a spus ca a trecut apartamentul pe niste vecini de acolo din zona de la ea.Dar din cate stiu eu apartamentul nu se mai poate da prin contract de vanzare-cumparare,numai cu drept de intretinere.V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in problema asta,ca habar nu am ce sa fac.V-as ramane recunoscatoare.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 18:18, 11 Septembrie 2009
Nu inteleg. Ce a lasat tatal dvs mostenire? Mama dvs (sotia tatalui) mai este in viata? Cum a dobandit bunica apartamentul?
D-voastra. veniti la mostenire numai la averea tatalui decedat.
Bunica poate face orice doreste cu averea sa in timpul vietii, deci daca a facut act de donatie ori vindere cu drept viager de habitatie, numai dupa decesul ei, veti putea sa atacati inscrisurile in instanta pentru a fi desfiintate. Ascest lucru va fi posibil in conditiile legii, in calitatea d-voastra de mostenitor al tatalui decedat, reprezentandu-l la dezbaterea succesiunii la care vine el in calitatea sa de mostenitor.

Mai direct, dupa decesul bunicii, tatal decedat este mostenitorul, dar dumneavoastra veti veni la mostenirea sa reprezentandu-l.
Tatal meu avea dreptul la apartamentul bunicii mele,o parte din el macar.Dar cum el e decdat,banuiesc ca acea parte care i se cuvenea lui ne revine noua acum,mie si fratelui meu.Mama mea da,mai este in viata.Bunica a dobandit apartamentul impreuna cu sotul ei,care era tatal vitreg al tatalui meu(bunic vitreg),pentru ca bunicul meu bun din partea lui tata este decedat.Deci apartamentul a fost trecut pe amandoi,pe bunica mea si pe bunicul meu vitreg.Insa acesta,la batranete a suferit de o boala mintala de scleroza.Si bunica mea a profitat de acest lucru,punandu-l sa semneze un document prin care el ii ceda partea lui din apartament ei,ea devenind intreaga proprietara a apartamentului (bunica mea).Si acum,de curand a murit si cel vitreg cu care bunica mea a trait in jur de 27 de ani.
Ok,am inteles.Va multumesc mult de raspuns,D-nu Gabescu:)
deocamdata nu aveti nici un drept asupra imobilului in cauza .
doar dupa decesul bunicii , veti putea ataca in instanta eventualele acte intocmite de catre bunica dvs cu terte persoane .
daca de ex bunica instraineaza imobilul printr-un contract de vanzare-cumparare, platindu-i-se contravaloarea imobilului, dvs nu veti mai putea face nimic .

Alte discuții în legătură

Drept la moștenire după bunica. pot câștiga un proces împotriva mamei și a fratelui vitreg? Necunoscut1996 Necunoscut1996 Buna seara. Povestea este un pic complicata. Cand aveam varsta de 2 ani tatal meu a decedat. In urma decesului tatalui meu, mama a reusit sa obtina o casa de ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii camyyb camyyb buna seara..mama e recasatorita iar urma acestea casnicii a avut un alt fiu.noi suntem 2 frati vitregi.tatal vitreg de putin timp a decedat,lasand in urma un ... (vezi toată discuția)
Mosteniri Invasion Invasion salutare am si eu o problema casa in care stau este pe numele bunicului meu adica tata lu tata , tatal meu a decedat acum 2 ani si ei acuma vor sa ma dea afara ... (vezi toată discuția)