avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Buna seara.daca intr-o fabrica nu mai sunt comenzi,nu mai are patronul ce da la muncitori de lucru pe aproximativ două luni jumătate....Ce ar trebui să facă cu muncitorii care nu au concediu de odihnă și nici nu vor să plece în concediu fara plata atâta timp....Poate da in șomaj pe aceasta perioada????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:03, 22 Februarie 2017
1. Ii poate trimite in "somaj tehnic".

Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
.....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

art.53 C.mun.
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.


sau

2. Poate dispune concedierea pentru desfiintarea postului.

Art.65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Cauza desfiinţării locului de muncă - dificultăţile economice.

Persoanele concediate pentru motive care nu ţin de persoana lor - art.65 C.mun. - pot beneficia de indemnizaţia de şomaj dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lntrerupere/reducere activitate - incetare contract de munca mopy mopy din punct de vedere al angajatorului ce presupun cele doua prevederi din codul muncii CONCEDIEREA PENTRU MOTIVE CARE NU TIN DE PERSOANA SALARIATULUI Art. 65. ... (vezi toată discuția)
Resurse umane Criscriss Criscriss se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)