Angajatorul, la revenire din concediul de crestere copil 2 ani, este obligat sa ma primeasca pe aceeasi functie timp de 6luni sau de 12luni cat primesc stimulentul de insertie? In baza carei legi?Contractul pe perioada nedetermonata al colegului meu ce se afla acum pe functia mea, se suspenda automat, o data cu revenirea mea?! Cu cate zile inaite de a implini copilul 2 ani, este necesar sa ma intorc la munca pentru a beneficia de stimulentul de insertie?! Precizez ca tatal nu intra in luna lui! 60 zile sau 90 zile?!? Copil nascut 5 septembrie 2015. Multumesc anticipat!
1. Pe durata platii stimulentului de insertie , angajatorul nu va poate concedia (art.25 alin.1 lit.b din OUG 111/2010).
Interdicţia prevăzută se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate. (art.25 alin.3 din OUG 111/2010)
2. C.i.m. al colegului dvs nu se supenda .
3. Cu ecl putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani , trebuie sa reveniti pentru a beneficia de stimulent de insertie pana la 3 ani.
In speta, inainte de 05.07.2017 trebuie sa reveniti la munca.
Multumesc mult pentru raspuns! Tot nu m-am lamurit cu ceva: angajatorul este obligat sa ma primeasca pe functia mea?!? adica in baza CIM care momentan este suspendat, fiind in CIC.
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.
In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.
3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Buna ziua!
Am urmatoarea situatie: ma voi intoarce din cic de pana la 2 ani inainte cu 90 de zile, pentru a putea beneficia de stimulent. Am primit decizia de reincepere a serviciului (in urma cererii mele), dar si un telefon din partea conducerii, prin care am fost informata ca nu ma pot intoarce pe acelasi post, dar ca exista mai multe variante, in alte servicii.
Pot refuza si solicita vechiul meu post? Pot avea probleme in urma unei astfel de cereri?
Mentionez ca nu a fost angazata o alta persoana pe perioada de cic, doar repartizate lucrarile altor colegi (lucrari care se fac in continuare si care n-ar putea fi suprimate).
Intre timp serviciul si-a marit echipa (prin mobilitate interna), dar si sarcinile, fiind luate noi proiecte care nu au neaparat legatura cu cele in lucru.
Va multumesc!