avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate straini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate straini

Buna ziua! As dori sa ma jute cineva cu o problema.
Este vorba despre un cetatean moldovean casatorit cu un roman, care urmeaza sa divorteze. Dupa divort, la partaj ar dori sa treca terenul si casa comune pe numele cetateanului moldovean. Se poate? Moldoveanul are drept de sedere pe 5 ani in Romania, rezidenta pentru membrii familiei. Dupa divort o sa i se revoce dreptul de rezidenta. O sa afecteze asta posibilitatea de a avea proprietati in Romania.
V-as fi foarte recunoscatoare daca as primi un raspuns azi.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirustefi , utilizator 00:00, 12 Septembrie 2009
B-)Se poate dar are obligatia ca in termen de 1(un) an de la dobandire sa le instraineze!
Sau mai exista posibilitatea ca sa solicite instantei atribuirea terenurilor sotiei iar lui acordarea unei sulte pentru cota parte indiviza ce i se cuvine!B-)
SUCCES!
=D>
Multumesc! si daca nu le instraineaza ce se intampla? Cine verifica daca instraineza?
Puteti sa imi dati legea unde scrie sa mai citesc si eu pe subiect?
Cum a dobandit cetateanul moldovean teren in Romania? In temeiul carei legi?

Apoi, care lege i-ar impune, presupunand ca ar dobandi terenul, sa-l instraineze in termen de 1 an?

Poate nu sunt eu la curent, dar L.312/2005 nu face vorbire despre astfel de situatii.
Mea culpa.:hammer: Eu ma refeream la art 47 din legea 18/1991 dar care a fost abrogat printr-o decizie a Curtii Constitutionale.:)
Legea privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, legea nr 312/2005


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1008 din 14/11/2005



Capitolul I - Dispozitii generale


Art. 1
(1) Prezenta lege are ca obiect reglementarea dobandirii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine.
(2) Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul dobandirii dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi prin mostenire legala.

Art. 2
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) stat membru - orice stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European;
b) stat tert - orice alt stat decat statele membre;
c) rezident - strainul care are drept de rezidenta pe teritoriul Romaniei sau, dupa caz, persoana juridica straina care are cel putin un sediu secundar pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;
d) fermier care desfasoara activitati independente - orice persoana fizica care desfasoara activitate agricola sau silvica, in vederea realizarii de produse agricole vegetale ori animale, precum si de depozitare si prelucrare a produselor obtinute din activitatea proprie sau care desfasoara o activitate in vederea realizarii de produse lemnoase si nelemnoase ale fondului forestier, asa cum sunt definite de legea in vigoare.



Capitolul II - Dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre cetatenii statelor membre si persoanele juridice avand nationalitatea acestor state, precum si de catre apatrizii cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania


Art. 3
Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice romane.

Art. 4
Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Art. 5
(1) Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere la implinirea unui termen de 7 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica fermierilor care desfasoara activitati independente si sunt, dupa caz:
a) cetateni ai statelor membre sau apatrizi cu domiciliul intr-un stat membru, care isi stabilesc resedinta in Romania;
b) apatrizi cu domiciliul in Romania.
(3) Cetatenii statelor membre sau apatrizii cu domiciliul intr-un stat membru isi dovedesc calitatea de fermier care desfasoara activitati independente cu documente emise/eliberate de autoritatile competente din statul membru sau de provenienta. Apatrizii cu domiciliul in Romania fac dovada acestei calitati cu atestatul eliberat, in acest sens, de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
(4) Persoanele prevazute la alin. (2) dobandesc dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere in aceleasi conditii cu cele aplicabile cetatenilor romani, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
(5) Destinatia terenurilor agricole, padurilor si a terenurilor forestiere nu poate fi schimbata pe durata perioadei de tranzitie de catre persoanele prevazute la alin. (2).



Capitolul III - Dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre cetatenii straini, apatrizii si persoanele juridice apartinand statelor terte


Art. 6
(1) Cetateanul strain, apatridul si persoana juridica apartinand statelor terte pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor, in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.
(2) Cetateanul strain, apatridul si persoana juridica apartinand statelor terte nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditii mai favorabile decat cele aplicabile cetateanului unui stat membru si persoanei juridice constituite in conformitate cu legislatia unui stat membru.



Capitolul IV - Dispozitii finale


Art. 7
Articolul 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investitiilor directe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 386 din 30 decembrie 1997, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 241/1998, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6 - O societate comerciala, persoana juridica rezidenta sau nerezidenta, poate dobandi orice drepturi reale asupra bunurilor imobile, in masura necesara derularii activitatii sale, potrivit obiectului social, cu respectarea dispozitiilor legale privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine."

Art. 8
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
a) alin. (4) al art. 13 din Legea nr. 550/2002 privind vanzarea spatiilor comerciale proprietate privata a statului si a celor de prestari de servicii, aflate in administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, precum si a celor din patrimoniul regiilor autonome de interes local, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 803 din 5 noiembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) orice alta dispozitie contrara.

Art. 9
Prezenta lege intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana
Sa intelegem ca terenurile se pot dobandi " pe baza de reciprocitate " ( art 6 ). Dar ce inseamna asta? Restrictia se refera doar la atrenuri agricole? Terenul de sub casa nu intra aici?
Cetateanul moldovean a dobandit drept de proprietate in comun cu sotul roman, in baza dreptului de rezidenta in Romania. Ma intrebam daca, in conditiile divortului si a revocarii dreptului de rezidenta, nu s-ar ivi probleme cu privire la proprietatea moldoveanului asupra constructiei sau terenului de sub casa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept achizitie proprietate ,cetateni straini kpas2005 kpas2005 Cetatenii straini ,membrii ue ,au dreptul de a cumpara teren intravilan?dar agricol?multumesc (vezi toată discuția)
Terenuri Ramona1982 Ramona1982 o persoana fizica straina are dreptul sa cumpere terenuri pe teritoriul romaniei? stiu ca o persoana juridica are dreptul. daca are voie imi puteti spune ce ... (vezi toată discuția)
Cetatenii straini pot cumpara teren in romania? dragmar dragmar Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca cetatenii straini pot achizitiona teren in Romania si in ce conditii. Multumesc. Cu stima, (vezi toată discuția)