avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Închiriere camere de sezon
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Închiriere camere de sezon

Buna seara, dețin o casa de vacanța in Costinesti și odată cu venirea verii vreau sa o închiriez. Îmi puteți spune ce trebuie sa fac pt a intra in legalitate? Taxe de plătit? Avize necesare? Înființare SRL?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:57, 25 Februarie 2017
Nu e nevoie sa va infiintati srl ci depuneti la finante declaratia 220 ca persoana fizica.
Va redau din codul fiscal art. 85 - Reguli privind stabilirea impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit

(1) Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit.

(2) Norma anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat se determină de direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, pe baza criteriilor stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, comerțului și turismului și al ministrului finanțelor publice și a propunerilor Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului privind nivelul normelor anuale de venit. Propunerile privind nivelul normelor anuale de venit se transmit anual de către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, A.N.A.F., în cursul trimestrului IV, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui în care urmează a se aplica normele anuale de venit.

(3) Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice au obligația publicării anuale a normelor anuale de venit, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui în care urmează a se aplica.

(4) Contribuabilii prevăzuți la alin. (1) au obligația să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, declarația 220 privind venitul estimat/norma de venit pentru anul în curs. în cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anului, după data de 31 ianuarie inclusiv, venituri definite potrivit art. 83 alin. (3), în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului aceștia au obligația completării și depunerii declarației privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal în curs.

(5) Organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat pe baza declarației privind venitul estimat/norma de venit și emite decizia de impunere la termenul și potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui A.N.A.F.

(6) Impozitul anual datorat se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final.

(7) Impozitul anual datorat se plătește integral la bugetul de stat.

(8) Plata impozitului se efectuează în cursul anului către bugetul de stat, în contul impozitului anual datorat, în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 iulie inclusiv și 50% din impozit până la data de 25 noiembrie inclusiv. Pentru declarațiile privind venitul estimat/norma de venit depuse în luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual datorat se stabilește prin decizie de impunere anuală, pe baza declarației privind venitul estimat/norma de venit, și se plătește în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

(9) Contribuabilii care obțin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligații de completare a Registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere scop turistic emilia cosa emilia cosa Buna ziua! Pentru unchiriere in scop turistic a unui apartament , proprietate personala, ce obligatii am, fata de cine? (vezi toată discuția)
Inchiriere garsoniera Ionutz_boy Ionutz_boy Cum pot inchiria garsoniera mea,pe timpul verii,in regim hotelier,intrun cadru legal(doresc sa platesc taxele si impozitele).am auzit ca trebuie declarat la ... (vezi toată discuția)
Persoană fizică, închiriez un apartament în sistem hotelier, prin booking. ce declarații trebuie să depun și ce taxe trebuie plătite? maria uruc maria uruc Persoana fizica,inchiriez un apartament în sistem hotelier,prin booking. Care sunt pașii de urmat,ce taxe trebuie plătite și ce declarații? (vezi toată discuția)