avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere pentru nastere copil !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere pentru nastere copil !

am inteles treaba cu cele 3 zile date de angajator + 10 zile pt cursul de puericultura insa ce nu inteleg eu daca este legal si corect faptul ca angajatorul meu (marea institutie publica de interes national Apele Romane) care pe langa faptul ca a taiat de la 5 zile la respectiv 3 zile, nu mai ofera nici macar 1 leu pt nastere copil, imi spune ca cele 3 zile libere le primesc dupa ce duc certificatul de nastere...de ce nu se incepe cu ziua respectiva? la naiba mai imi dau ei liber daca nu imi dau in ziua care naste sotia sa fiu cu ea la spita,sa stau sa imi fac treaba si sa scot certificatul,etc....deci ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 27 Februarie 2017
1. Nu faceti confuzie intre concediu paternal si zilele libere acordate de angajator pentru nasterea copilului.

2. In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de:
- concediu paternal
Legea nr.210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
...

art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.

- zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Cele doua situatii se pot cumula de catre tatal copilului.

3. Acordarea ajutorului de nastere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva.

De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN , in baza caruia exista posibilitatea ca toti angajatorii sa acorde un ajutor de nastere.
deci sa inteleg ca este legal...tatal beneficiaza de cele 5 zile libere dupa nastere copil...nu in ziua cand naste sa fugi si tu la spital,sau a.2.a zi...sau a treia cand trebuie sa alergi de la Pitesti la Bucuresti sa scoti certificatul de nastere al copilului...beneficiez de cele 5 zile dupa ce ma descurc singur lipsind de la servici sau daca se poate,fiind inlocuit de un coleg la care ramai dator sa ii faci turele respective....welcome to Romania ! :))) ce lume...in loc sa zica bai frate beneficiezi de cele 5 zile din ziua cand o iau nasterile si apoi aduci certificatul de nastere sa dovedesti ca aceea este ziua respectiva din care incep cele 5 zile...ca noua taticilor atunci ne trebuie nu dupaia...nu mai am ce face cu ele dupa ce se naste pt ca este mama care sta acasa
Zilele libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, in general, sunt acordate in preajma evenmentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil owebv2014 owebv2014 De la locul de munca mi s-a spus ca imi vor oferi doar 3 zile libere in urma nasterii copilului. Asa prevede legea? (vezi toată discuția)