avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... 2% din impozit pentru copii
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

2% din impozit pentru copii

La Realitatea TV am citit pe banda informatia ca parintii pot sa redirectioneze 2% din impozitul anual pe venit in contul deschis la nasterea copiilor. N-am mai auzit de asta pana acum.
Adica pot sa deschid un cont pe numele copilului, iar in acest cont statul va restitui 2% din impozitele pe venit platite de parinti in anul fiscal anterior ? Contul trebuia deschis la nasterea copilului, sau oricand ulterior (desi nu vad relevanta)?
Daca cineva cunoaste detalii, va rog sa postati niste explicatii. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lancer , utilizator 10:28, 15 Martie 2010
Statul va aloca fiecărui nou născut echivalentul a 500 de euro în scop educaţional, într-un cont de depozit deschis la trezoreria statului pe numele copilului, banii putând fi scoşi numai de către titular la vârsta de 14 ani şi numai pentru achiziţia de tehnică de calcul sau finanţarea studiilor.

Potrivit proiectului Legii educaţiei naţionale, statul sprijină dreptul la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Suma se depune într-un cont de depozit, numit cont pentru educaţie permanentă, deschis la trezoreria statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere, precizează proiectul.

Părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona un procent de până la 2 la sută din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont.

Pentru sumele depuse în contul de depozit se plăteşte dobândă anual la o rată a dobânzi stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.

Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la trezoreria statului se asigură de la bugetul de stat din bugetul Ministerului Finanţelor Publice - Acţiuni generale.

Copilul titular este singura persoană care poate retrage sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 14 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal.

Sumele se utilizează pentru achiziţia de tehnică de calcul, programe de calculator, fond documentar, precum şi pentru finanţarea studiilor copilului titular.

Retragerea sumelor în alte condiţii decât cele prevăzute în lege şi (sau) utilizarea acestora în alt scop decât cel stabilit de legea educaţiei naţionale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an.

Normele privind deschiderea, gestionarea şi accesul la contul pentru educaţie permanentă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, potrivit proiectului.
_______
text preluat de pe mediafax - needitat

Scurt comentariu : :closedtopic:
Ghicitoare : cine este personajul din iconita si cind va face asa ?
Multumesc pentru explicatii.
Au mai aparut ceva noutati in legatura cu problema in discutie? Si pe mine ma intereseaza virarea acelei cote din impozit intr-un asemenea cont, insa habar n-am cum se poate face asta. Stie cineva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege a educatiei - 500 de euro pentru fiecare nou nascut vivi23ro vivi23ro M ar interesa daca acest proiect este deja lege in vigoare si daca se aplica retroactiv, eu am o fetita de 3.5 ani .. CE acte trebuie depuse si unde . ... (vezi toată discuția)
Legea educatiei predaangela predaangela Buna seara am citit un articol pe net in legatura cu legea educatiei care prevedea acordarea sumei de 500 euro la nasterea copilului -strict pentru educatie- ... (vezi toată discuția)
Cont pentru educatie permanenta r_ivanis r_ivanis Contul pentru educatie permanenta se poate deschide de catre parinti, pentru copiii nascuti anterior anului 2011, bineinteles, fara aportul statului de 500 ... (vezi toată discuția)