Am in minte urmatoarea afacere online care din punctul meu de vedere se poate realiza si este sustenabila insa nu stiu cat de legal este. Un agregator de stiri dar NU automat.
De obicei agregatoarele de stiri online sunt automate. Citesc un flux de date (necomercial si public) pus la dispozitia utilizatorilor pentru abonare (pentru cunoscatori se numeste RSS). Este un fel de newsletter.
Pentru tipul acesta de agregator este necesara acordul scris al siteului de unde se preia fluxul si precizarea vizibila a sursei. Mai exact, adresa fluxului se introduce intr-un robotel care citeste articolul din flux si il republica pe agregator (care e tot un site). Daca, spre exemplu, realitatea.net publica un articol, agregatorul in cateva secunde il citeste si il republica imediat.
Eu vreau sa fac un site agregator insa, cu o redactie de tineri jurnalisti care sa intre manual pe siteurile de stiri din romania, sa citeasca articolele, sa le "reformuleze" si sa le aduca inbunatatiri. Pe urma, sa le publice pe agregator ca si o "stire noua".
Eu am lucrat in presa si ... defapt asta se face. Apare o stire undeva, se verifica din 3 surse diferite, se aduc inbunatatiri si/sau investigatii proprii si se publica.
Tinand cont ca nu este vorba de o copiere a articolului eu cred ca legal e OK.
Ma tot gandesc la o afacere care sa aduca locuri de munca tinerilor ... pentru ca si eu sunt tanar si stiu cat de greu e sa te angajezi ... linistiti-ma si spuneti-mi va rog daca pot exista implicari juridice in afacerea asta.
"Adevarul este un fruct care nu trebuie cules decat daca este bine copt"-Voltaire/Corespondenta
Consider ca din punct de vedere juridic,atata timp cat este respectata legislatia,atata timp cat exista contracte legale,inclusiv cu angajatii nu pot apare probleme.
Cel mai corect ar fi sa apelati la un avocat/consilier juridic priceput cu care sa lucrati implicatiile juridice ale proiectului dvs.
De asemeni dvs.,mai ales in aceasta perioada,trebuie sa fiti foarte atent la rentabilitatea economica a unui astfel de proiect
Aveti perfecta dreptate. Cum am spus si in primul post, sunt doua variante, ori un sistem automat ori o redactie. Sistemul oricum il fac eu.
Daca merg pe un sistem automat nu am costuri aproape deloc .. decat castiguri din publicitate. Daca merg pe ideea de redactie atunci sunt costuri mult mai mari dar creste calitatea articolelor si creezi locuri de munca.
Stiu ca oricum o sa am nevoie de un avocat ... sunt fel si fel de carcotasi care sunt in stare sa te actioneze in instanta pentru un cuvant sau o poza.
Cat despre rentabilitate, profitul nu poate venii decat din publicitate, dat fiind ca accesul la articole este gratuit. Banii care se dau pentru publicitate sunt aceasi si pe perioada de criza ... daca nu chiar mai multi.
Va multumesc mult pentru ajutor si la primul proces de calomnie (ca asa-i la moda in presa) o sa va contactez :)
Observ ca va plac citatele. O sa vi-l spun pe acela care mi-a ghidat viata pana acum: "Castiga cel ce e dispus sa piarda", adaptare dupa "Traieste cel ce e dispus sa moara" ... nu stiu insa cine este autorul.
Cata vreme nu copiati textul unui articol din alta publicatie, nu prea o sa aveti probleme. De asemenea, cata vreme nu prezentati un interviu / ancheta / reportaj ca fiind redactat de echipa dvs., lucrurile sunt ok. Ar fi bine sa nu copiati titlurile si nici sa nu preluati altceva in afara stirilor (adica situatii noi, prezentate de o publicatie si care pot fi verificate cu ochiul liber daca altcineva ar fi la "locul faptei").
Probleme ar fi, dupa mine, intr-o alta zona. Aia de monetizare a proiectului. Pentru ca in Romania exista si ziare.com si exista si newsmix.ro. Fiecare dintre ele se include intr-una dintre categoriile enuntate de dvs. Rescriere de stiri / agregare automata. Fiecare incearca sa faca bani pornind de la idei diferite de monetizare.
Daca se poate sa-mi spun si eu parerea, cred ca un agregator automat, cu facilitati interesante si nemaivazute pana acum in Romania ar avea mai mult succes decat o varianta de stiri adaptate de o redactie, care publica un fel de ziar dependent de o alta sursa de informatii (redactie care nu are niciodata sansa unei exclusivitati).
Cu facilitati interesante, agregarea automata poate oferi oamenilor un instrument de a fi mereu la curent cu ce scriu ziarele lor favorite. Pe email, pe web, etc. Aici depinde de ce aveti in cap sa faceti.
In privinta publicitatii online, estimarea mea este ca piata va scadea in acest an cu un procent serios fata de anul trecut. Poate 20%, poate mai mult. Asa incat incercati sa gasiti solutii de monetizare in afara publicitatii. Va scuteste de problemele ulterioare.
Nu sunt un specialist in domeniu,dar ideea d-lui A.Popescu,mi se pare de mare acuratete si demna de luat in seama.Nu pot decat sa imi manifest respectul.In orice caz,daca proiectul va da roade,din motive personale,s-ar putea sa fiu unul dintre utilizatorii sai,atata timp cat timp cat stirile se vor baza pe adevarul pur si nu vor avea niciun "partizanat"
Da domnule Popescu. Am recugetat si cred ca o sa plec la drum cu un agregator automat dupa care (eventual cand iesim din criza) o sa dau drumul si redactiei.
Insa mai am o intrebare. Este legal sa folosesc identitatea: Nume: Informatorul.net
Slogan: Decretul nr. 221 din 30 august 1948
Si, avand in vedere ca e vorba de un decret ... se poate inregistra brandul la OSIM?
Pana la urma, fiind un loc in care se aduna informatii din toate sursele media .... merita sa poarte numele si sloganul asta :)
Va multumesc mult si ... promit ca asta e ultima intrebare.