s-a primit la unuitate o adresa de infiintare a popririi pe salariul unui angajat.
Ce inseamna ca tertul poprit trebuie sa indisponibilizeze si sa consemneze suma de bani (1/3 din salariul net)? Adica, se retine 1/3 din salar si se trimit banii executorului judecatoresc?
Angajatorul are obligatia sa transmita executorului judecatoresc o adresa prin care confirma instituirea popririi asupra 1/3 din salariu (daca nu mai exista si alte popriri), iar apoi in fiecare luna cand este zi de salariu, retine acest procent de 1/3 din salariul net si il vireaza in contul executorului judecatoresc.
Poprirea reprezintă o formă a executării silite indirecte prin care se valorifică sumele de bani, titlurile de valoare ori alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deţinute în numele său de către o terţă persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în baza unor raporturi juridice existente, creditorul subrogându-se în drepturile debitorului său, temporar şi condiţionat.
De retinut , e ca potrivit legii, poprirea poate avea ca obiect sumele de bani sau efectele (orice bun mobil) pe care debitorul poprit le are de primit de la terţul poprit.
Totodata ,angajatorul are obligatia sa transmita executorului judecatoresc o adresa prin care confirma instituirea popririi , valoarea salariul net , cota de retinere ( 1/3 sau 1/2 ) si valoarea retinuta care urmeaza a fi virata .
In acelasi timp , aduceti la cunostinta angajatului ca venitul sau va fi supus executarii , furnizatii o copie dupa adresa de infiintare a propririi pe care sa semneze ca a luat la cunostinta .