avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Fuga de la locul accidentului - recuperare daune ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Fuga de la locul accidentului - recuperare daune materiale si morale

Buna ziua,
As dori sa stiu care este procedura pentru a obtine despagubiri in urmatoarea situatie:
- sunt victima unui accident, urmat de daune materiale (masina avariata) si morale (ne-am speriat toti, inclusiv copilul mic aflat in masina)
- soferul care l-a provocat (nu a acordat prioritate si nici nu a avut intentia sa franeze) a fugit de la locul accidentului. Am reusit sa retinem modelul masinii si nr de inmatriculare.
- dupa declararea accidentului la politie, ce trebuie sa facem din punct de vedere penal, pentru a ne recupera pagubele produse si pentru a cere daune morale?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:10, 25 Martie 2017
Pentru fuga de la locul accidentului va raspunde penal.
Pentru daune ar trebui sa va despăgubească RCA cu privire la mașină avariata.
Referitor la daunele morale ar trebui sa deschideți un proces civil după părerea mea.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

"Pentru fuga de la locul accidentului va raspunde penal." --> asta inseamna ca va raspunde by default, in urma declaratiei data Politiei Romane, de catre victima? Care este nr legii aferente, care sa identifice pedepsele ce se aplica in acest caz?

"Pentru daune ar trebui sa va despăgubească RCA cu privire la mașină avariata." --> RCA-ul nostru sau al celui care e vinovat, daca va fi identificat de Politie si DACA are un RCA valabil incheiat?

"Referitor la daunele morale ar trebui sa deschideți un proces civil după părerea mea." --> aici avem nevoie de avocat, timp si bani, corect? Care este durata medie de rezolvare, intr-un astfel de caz?
Atentie, nu constituie infracţiunea de părăsirea locului accidentului când în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale, trebuie ca in urma accidentului sa fi rezultat decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane, pentru a se retine aceasta infractiune.
ART. 338 c.p.
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Asiguratorul celui vinovat va despagubeste.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale parasirii locului accidentului.Pagubele materiale sunt suportate de asigurator.

Succes.

Buna ziua,

Am urmat toti pasii legali, si anume deschidere dosar de dauna si analiza dosarului de catre asigurator. Rezultatul: polita RCA este falsa, asa ca in continuare trebuie sa apelam la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, imediat ce dosarul la asigurator este inchis si imediat ce primim de la ei un document cu rezultatul lor.
[In paranteza, asiguratorul a spus ca va face o ancheta la ei, privind partea de fals in acte.]

Am gasit acest site:
[ link extern ] /

Intrebarea mea este unde are sediul aceasta institutie, pentru a merge cu dosarul la ei?
Stie cineva sa ne indrume , pentru a contacta acest Fond?
Pe site exista doar un formular in format PDF si o adresa de email.

Va multumesc pentru suport!

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului sperantagabi sperantagabi faptu ca un conducator auto paraseste locul acidentului chear daca nu au fost victime se considera a fi infractiune (vezi toată discuția)
Dosar fuga de la locul accidentului scorpionul10 scorpionul10 Daca am fost scos de sub urmarie penala pentru vatamare din culpa(victima a avut 3 zile ingrijiri), se justifica inca mentinerea incadrarii de fuga de la ... (vezi toată discuția)
Fuga de la locul accidentului Exlicit Exlicit Un amic a fugit de la locul unui accident care s-a soldat cu pagube materiale pentru victima , nu foarte grave , pateste ceva daca a fugit de la locul ... (vezi toată discuția)