avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuperare bani necuveniti
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuperare bani necuveniti

Buna ziua,
o firma mi-a depus in contul personal o suma de bani. nu avea nici o obligatie fata de mine.
Am convenit cu ei sa le dau inapoi esalonat, dar aveau pretentii la dobanzi si nu eram de acord, tinand cont ca nu era vina mea ca mi i-a dat.
Un aspect important e ca pe ordinul de plata scrie contul meu, dar alt nume!
Firma respectiva m-a dat in judecata pentru recuperarea sumei de bani.

Problema mea: nu am nici un interes sa nu le dau banii inapoi, dar din diferite motive (greseli poate) nu ii mai am. Sunt de acord sa le dau esalonat, dar nu sa le platesc dobanzi sau cheltuieli de judecata.

Pot invoca exceptia de inadmisibilitate prin intampinare, prin care sa spun ca nu s-a apelat la medierea problemei?

Ce alte exceptii as mai putea invoca prin intampinare?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:12, 2 Martie 2017
Din pacate medierea nu este obligatorie (este facultativă si la latitudinea părții adverse dacă doreste soluționarea diferendului pe cale amiabila), sens in care nu constituie o veritabila procedura prealabilă, a carei nerespectare sa conduca la admiterea unei exceptii de inadmisibilitate.
Cel mai probabil actiunea introdusă este întemeiată pe îmbogățire fara justa cauza.
Din pacate suma trebuie restituirea si este posibil sa ii admită si solicitarea de dobânzi, calculate de la data la care vi s-a solicitat returnarea banilor sau de la data introducerii actiunii.
Procedura medierii nu este una obligatorie inaintea introducerii unei cereri de chemare in judecata, astfel ca nu puteti invoca cu succes o astfel de aparare.

Actiunea va fi in mod cert admisibila si dvs va trebui sa restituiti acesti bani, nu aveti temei legal pt a plati esalonat. In plus la suma initiala se vor adauga cheltuieli de judecata (onorariu de avocat) si taxa de timbru, cel mai probabil si dobanda legala.
Multumesc mult pentru raspuns.

Totusi, eu am vrut sa le-o dau, dar ei vroiau printr-o forma de imprumut prin care sa platesc dobanzi.
Pe de alta parte, tinand cont ca institutia este un CAR nu trebuie sa existe si o decizie a consiliului director prin care sa se faca cererea de chemare in judecata?
Si intr-o alta masura, nu trebuia sa se gaseasca si cine este vinovat de aceasta fapta, ca sa fie tras la raspundere cel vinovat si dupa aia sa actioneze in instanta?
In al treilea rand, nu este si vina bancii, ca totusi s-a facut un transfer intr-un cont al carui nume nu corespundea cu numele.

Nu ma intereseaza neaparat sa castig, ci sa nu le platesc dobanzi sau cheltuieli de judecata.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2017
tudorsad, utilizator
aaa....si inca un detaliu important (sper) este ca eu i-am contactat primul prin email si le-am prupus sa gasim o solutie de returnare a banilor. asta e si dovada depusa de ei la dosar.
tudorsad a scris:

Multumesc mult pentru raspuns.

Totusi, eu am vrut sa le-o dau, dar ei vroiau printr-o forma de imprumut prin care sa platesc dobanzi.
Pe de alta parte, tinand cont ca institutia este un CAR nu trebuie sa existe si o decizie a consiliului director prin care sa se faca cererea de chemare in judecata?


Cum adica? Forma de imprumut ca sa-si acopere greseala?...
Sau poate si mai grav - este o ipoteza, nu o acuza! - au virat banii sperand ca ii veti cheltui si apoi veti face contractul de imprumut (obligat, evident).
O intrebare: la cat timp dupa virarea banilor v-au contactat? In mod normal ar fi trebuit sa o faca rapid, in situatia in care o alta persoana care a contractat imprumutul astepta banii...

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere achitate inainte de prima infatisare, plata cheltuielilor de judecata sarar sarar Suntem o asociatie de proprietari. Deoarece avem cativa restantieri la intretinere s-a hotarat sa-i dam in judecata. Tinand cont de faptul ca un proces ... (vezi toată discuția)
Factura neplătită oriflame Giger Giger Buna seara, am o factura de 500lei la oriflame si nu am cum sa o platesc decat dupa o luna de intarziere, de la ei mi au spus ca imi vor trimite citatie pt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. daca in intampinare paratul este de acord cu desfacerea ... Cristinutza30 Cristinutza30 Buna ziua. Daca in intampinare paratul este de acord cu desfacerea casatoriei spunand ca este din vina exclusiva a sa, va plati cheltuielile de judecata sau ... (vezi toată discuția)